Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korupcija i ekonomija najveći, vjera i nacija najmanji problemi građana BiH

bih-pare
Preuzmite sliku

Popularno

Istraživanje UN-a je stoga pokazalo da je za većinu bh. građana korupcija oko sedam puta veći i značajniji problem i izazov od nacionalnih odnosa i vjere.

bih-pare

Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mjenja “Prism Research” za potrebe Ujedinjenih naroda (UN) pokazali su da su najveći problemi građana BiH – bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru, spol i starosnu dob – korupcija, ekonomija i politika, a najmanji vjera i etnički odnosi.

Prema pomenutom istraživanju, 72,4 posto građana BiH izjavilo je da je njihov najveći problem korupcija. Od toga isto misli oko 75 posto Bošnjaka, kao i Hrvata, i oko 66 posto Srba, dok isto mišljenje ima i 75 posto građana koji sebe svrstavaju u ostale.

Nakon korupcije, 59 posto građana BiH tvrdi da je ekonomija njihov najveći problem, od toga je oko 57 posto Bošnjaka, oko 75 posto Hrvata, 56 posto Srba i 62 posto onih koji sebe smatraju ostalima.

Najveći problemi koji tište sve građane BiH bez obzira na naciju i vjeru su politika, kriminal, birokratija i vladavina prava.

S druge strane, problemi koje većina građana BiH smatra neznatnima i ne tako važnima su, između ostalog, nacija, vjerski odnosi, zakoni, mentalitet i regionalni i globalni problemi.

korupcija12

Tako, primjerice, 10 posto građana BiH smatra da su nacija ili vjera najveći problemi u BiH, od toga devet posto ispitanih Bošnjaka, 7,5 posto Hrvata, oko 13 posto Srba i četiri posto ostalih.

Istraživanje UN-a je stoga pokazalo da je za većinu bh. građana korupcija oko sedam puta veći i značajniji problem i izazov od nacionalnih odnosa i vjere. Isto istraživanje je također pokazalo da većina mladih od 18 do 30 godina starosti, odnosno njih 67,7 posto, smatra da je njihov najveći problem korupcija u zemlji, a isto to misli i većina starijih od 30 godina, odnosno njih 74 posto.

Isto tako, 56,9 posto mladih misli da je najveći problem u zemlji ekonomija, dok isto mišljenje dijeli i 59,7 posto starijih od 30 godina. Za 49 posto mladih politika je najveći problem u BiH, a isto to mišljenje ima i 51 posto osoba starijih od 30 godina.

Prema tome, za većinu mladih i starijih osoba, bez obzira na vjeru i naciju, najveći problem u zemlji predstavljaju korupcija, ekonomija i politika.

S druge strane, 11,6 posto mladih između 18 i 30 godina smatra da su etničke i vjerske veze najveći problem u zemlji, dok isto to smatra i 9,4 posto starijih od 30 godina starosti. Također, 7,9 posto mladih smatra da je mentalitet najveći problem u BiH, a isto to misli i 5,5 posto starijih od 30 godina.

Pomenuto istraživanje je provela agencija “Prism Research” u periodu od 7. do 22. maja 2013. godine. Istraživanje je provedeno metodom intervjua i slučajnog odabira na uzorku od 1.500 osoba starijih od 18 godina iz cijele BiH. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: