Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija turskog milijardera Mehmeta Cengiza preuzima termoblok 7 u Tuzli?

turska-termoelektrana
Preuzmite sliku

Popularno

Turska kompanija Cengiz uvjerena da će biti vlasnik novog termobloka u Tuzli vrijednog 1,4 milijarde KM

turska-termoelektrana

Turska kompanija Cengiz Insaat, u vlasništvu turskog milijardera Mehmeta Cengiza, uspjela se nametnuti kao ključni i skoro nezaobilazni partner Vade Federacije BiH u cestogradnji a čini se da sličan status pokušava osigurati i u energetskom sektoru. Prije nekoliko dana ova turska kompanija zvanično je saopćila kako je zainteresirana za izgradnju novog termobloka u Tuzli, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1,4 milijarde KM.

Interes turske kompanije za ovaj kapitalni energetski projekat u BiH posve je legitiman, ali samo ukoliko se bude kretao u okviru postavljenih propozicija, prema kojima investitor neće biti vlasnik novoizgrađenog termobloka u Tuzli, nego će za uložena sredstva preuzeti odgovarajuću količnu električne energije.

No turska kompanija, kako nezvanično doznajemo, zainteresirana je isključivo da bude jedini ili barem većinski valsnik termobloka u Tuzli, računajući da će joj povlašteni status i u energetskom sektoru osigurati ista SDP-ova garnitura preko koje se ranije pozicionirala kao nezaobilazan partner u cestogradnji. (Slobodna Bosna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: