Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko vodi BiH na “Eurosong” Hadžifejzović, Dodik ili Zoster ide sam…

eurovision2013 malmo bid
Preuzmite sliku

Popularno

RTRS izabrala predstavnika čekaju na zeleno svjetlo iz Federacije, Zoster ima pjesmu, karte i smještaj fali im samo zastava, Hadžifejzović želi predstavnika izabrati spektaklom u Zetri.

eurovision2013 malmo bid

Od takmičenja za izbor najbolje pjesme Evrope, koje se naredne godine održava u Švedskoj (Eurosong Malmö 2013) do sada je odustalo nekoliko zemalja: Grčka, Poljska, Slovačka i Turska, Crna Gora se predomislila u posljednjim trenucima i oni će nastupati na Eurosongu. Razlog odustajanja je prvenstveno finansijske prirode jer odlazak na Eurosong zahtjeva velika novčana sredstva a navedene zemlje potresa ekonomska kriza tako da su odlučili da je najpametnija opcija za njih da ne nastupe u Malmeu naredne godine.

Nakon zvaničnog saopštenja za javnost Poslovodnog odbora Јavnog radio- televizijskog servisa BiH, u kome se navodi službena odluka da BiH neće učestvovati na Eurosong takmičenju 2013. godine u medijima pojavile su se neke nove opcije i kombinacija po kojima bi naša zemlja ipak mogla imati svog predstavnika na Eurosongu.

Prva reakcija na ovu odluku stigla je od strane RTRS-a, naime oni ovu odluku smatraju neprimjerenom za građane Bosne i Hercegovine koji plaćaju RTV taksu za rad javnih servisa, po njima je odustajanja od Eurosonga potpuni promašaj.

Iz RTRS-a nisu samo uputili kritike prema Javnom radijsko-televizijskom servisu BiH, nego su javno ponudili opciju da preuzmu odgovornost na predstavljanju BiH u Malmeu, 2013. godine. Generalni direktor RTRS- a i urednici TV i Muzičke produkcije RTRS-a izjavili su da je njihova kuća spremna i po kvalitetu, i finansijski, i organizaciono da se upusti u ovoj projekat.

Na taj način ispunili bismo obaveze prema bh. javnosti i, naravno, imali bismo otvorenu mogućnost da promovišemo kvalitetnu muzičku scenu Banjaluke, Bosne i Hercegovine i ex Јugoslavije. Mi tražimo podršku javnosti, a od kolega u BHRT način na koji bi ovaj naš prijedlog mogao uspješno da se realizuje“, navodi se u saopštenju generalnog direktora RTRS- a Dragana Davidovića i urednika TV i Muzičke produkcije RTRS-a.

Prvi prijedlog bio je da BiH predstavlja grupa “Alexandria” iz Banjaluke sa pjesmom “Horizonti” koja je u završnoj fazi obrade. Na ovoj pjesmi već duže vrijeme rade zajedno sa članovima grupe Aleksandrija i muzički urednici RTRS-a, Maja Tatić i Јadranka Stojaković.

zosterZatim se u medijima pojavljuju još dvije kombinacije, prvu su ponudili članovi poznatog mostarskog sastava “Zoster” i to javno na svojoj oficijelnoj Facebook stranici a napisali su slijedeće:

Obzirom da BHTV nema novaca za realizaciju sudjelovanja na Eurosongu, grupa Zoster se javlja dragovoljno, bez ikakvih potraživanja da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Mi imamo pjesmu, imamo za avionske karte do Švedske, a spavat ćemo kod prijatelja. Od BHTV očekujemo samo zastavu

I na kraju treća opcija po kojoj bi BiH ipak mogla imati svog predstavnika na Eurosongu je ona koju nudi “FACE TV” na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem.

Senad Hadžifejzović je, navodno, za Eurosong.hr izjavio kako bi njegova televizija, tačnije FACE Agency, u dogovoru sa BHRT-om, finansirala cijeli projekat Eurosonga 2013. Direktor FACE TV-a izjavio je za Eurosong.hr sljedeće:

“Potvrđujem da je Face tv, odnosno naša jedinica za domaću produkciju FACE Agency, spremna i sposobna organizirati javno natjecanje uz sudjelovanje 15 bendova, grupa, pjevača u Zetri ili Skenderiji i tu ponudu smo javno poslali preko emisije CD sinoć BHRT-u, a danas i službeno šaljemo. BHRT ne bi trebalo da ima problema i dilema u odlučivanju, jer kao javni tv servis ima pravo pa i obvezu da deset posto svog programa nabavlja, naručuje, kupuje od tzv. vanjske produkcije, od privatnih produkcija. Na ovaj način mi želimo pomoći BHRT-u kako bi naša zemlja imala svog predstavnika u Europi.

Spremni smo da cijeli projekt organiziramo, produciramo i kao “gotov proizvod”, dakle direktan tv prijenos pod markicom BHRT-a, damo javnom tv-servisu Bosne i Hercegovine. Ja i još nekoliko ljudi koji sada rade na Face TV-u, nekoliko stručnjaka, profesionalaca koji sada nigdje ne rade, već smo dva puta organizirali BH izbore za Eurosong, 1999. i 2003. godine. To su bili JEDINI izbori koji su održani van studija BHRT-a, oba u Skenderiji, oba pred 7.000 gledatelja. Dva puta sam bio u delegaciji BH tima na Eurosongu u Jeruzalemu i Rigi (šef delegacije). Ne slažem se s ponudom RTRS-a koja je sasvim drukčija od naše: RTRS nudi već gotov proizvod, JEDNU grupu s već odabranom pjesmom, bez javnog izbora i sudjelovanja barem još desetak grupa, pjevača ili bendova. Iako RTRS ima pravo kao sastavni dio javnog tv-servisa naše države da sudjeluje u organizaciji BH Eurosonga, smatram da bi za BHRT bolji izbor bio vanjska, nezavisna, privatna produkcija, dakle mi, Face Agency.“

Također, Face TV je spreman pomoći BHRT-u pri plaćanju 50.000 KM koliko je potrebno izdvojiti za sudjelovanje na Eurosongu 2013.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: