Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako Katar osvaja svijet sporta?

katar
Preuzmite sliku

Popularno

Novac nije problem. Ima ga u izobilju. Ali je li to jedini razlog zbog kojeg mali Katar u posljednje vrijeme igra dominantnu ulogu u svijetu sporta? Izdvojili smo nekoliko znakovitih primjera katarskog angažmana.

katarMali emirat u Perzijskom zaljevu do prije nekoliko godina bio je nepoznanica u sportskim vodama. A danas svi znaju za ovu monarhiju – prvenstveno zahvaljujući katarskom angažmanu u europskom nogometu. Arapski kapital je “ubrizgan” u krvotoke neke od najboljih liga na Starom kontinentu, u Španjolskoj, Engleskoj i Francuskoj.

U sportu su aktivni i drugi emirati, ali nitko iza sebe nema tako eksplozivan razvoj kao Katar. Zemlja površine od oko 11.500 kvadratnih kilometara i s nešto više od milijun i pol stanovnika u ovom je trenutku sportski Global Player (globalni igrač).

Šeici svoje milijarde ulažu u gospodarske branše diljem svijeta, ali sportska ulaganja za vladajuću obitelj Al-Thani je više od posla. Čini se da se radi o pravoj strasti za sportom. Posebice za nogometom.

Posljednja velika akvizicija je 2011. bio proslavljeni francuski prvoligaš (i sudionik Champions Leaguea) Paris Saint-Germain. Otkako je klub preuzeo državni fond Qatar Sports Investment u smjeru Pariza je, po raspoloživim podacima, poteklo preko 250 milijuna eura, stigle su brojne zvijezde poput Zlatana Ibrahimovića. Al-Thanijevi su prije nekoliko godina kupili i španjolsku FC Málagu, no klub sad žele prodati.

barca dres165 milijuna eura

Na dresovima FC Barcelone za mnoge fanove trenutno najboljeg kluba u svijetu, odnedavno se nalazi reklama Quatar Foundationa. Katarce će taj angažman koštati nevjerojatnih 165 milijuna eura, a Barcelonu poneku simpatiju razočaranih sljedbenika.

Naime, po prvi put u povijesti Barcelona na svojim dresovima ima komercijalnu reklamu.

Katar je domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. i već se sad može pohvaliti futurističkim sportskim centrom Aspire Academy for Sports Excellence, koji je u ovim zimskim danima omiljena lokacija za pripreme europskih nogometnih velikana (između ostalih i minhenski Bayern i Schalke 04). Katar tvrdi da se radi o najvećem trening-centru na Zemlji.

stadion

Model stadiona Al Garafa u Dohi, na kojem bi se trebalo igrati Svjetsko prvenstvo 2022. u nogometu

Mala država ima velike ambicije. Katar želi ugostiti Olimpijske igre 2024. godine. Kandidaturu olakšava činjenica da je princ prijestolonasljednik ujedno i predsjednik nacionalnog Olimpijskog odbora. 2015. Katar će biti domaćin najboljim rukometašima svijeta.

Golf, biciklizam, tenis…

Ali to nije sve. Svake se godine u Dohi održava jedan od najprestižnijih teniskih turnira, Katar je lokacija na kojoj se održava i Master profesionalnih golfera European Toura. Tijekom zime u katarskoj se pustinji utrkuju i biciklisti.

DW / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: