Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kada mi “konj” izleti ispred auta, obično opsujem, ali ovog bi poveo kući (FOTO/VIDEO)

konji06
Preuzmite sliku

Popularno

Nedavno smo od našeg čitatelja dobili video zapis i fotografije, kako nam je rekao ovog usitinu pravog bogatstva naše zemlje.

konji06

Divlji, pustopašni, pomamljeni. Dorati, vranci, riđani, alati, đogati, kulaši, šaroviti… Prosuti po snijegu na golemoj visoravni Kruga, hiljadu i više metara nad Livnom, prema Cincaru. Gotovo ih je stotinu u krdu, možda i posljednjih što slobodno skiću Evropom.

Livanjski divlji konji decenijama predstavljaju turističku atrakciju. Preživljavaju oštre zime i vrela ljeta, preživjeli su i rat, ali teško da će krivolovce i ljudski nemar.

Zbog toga su nevladina udruženja godinama vršila pritisak na vlasti da zakonski regulišu područje na kojem žive divlji konji. Rezultati su na vidiku i očekuje se uskoro da vlasti u Livnu donesu adekvatna zakonska rješenja.

koonji

Budući da skoro pola stoljeća nije postojala organizovana ljudska briga za njih od strane države, dnevno prelaze desetke kilometara da bi se nahranili i napojili. Unatoč nepovoljnim vremenskim uslovima, brojnim zvijerima iz obližnjih šuma, preživjeli su zahvaljujući bogatim pašnjacima. Zadnje procjene govore da ukupno ima 196 konja.

koonji2

Naš čitatelj je nedavno prolazio ovim dijelom Bosne i Hercegovine i mogao je svjedočiti uživo onome o čemu smo prethodno pisali.

“Vozila koja dolaze u susret sviraju i bliacju kako bi brzinu automobila maksimalno smanjili a onda prizor koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, sigurno ih ima više od stotinu, tako su mirni, lijepi i jednostavno mogli bi ih gledati cijeli dan. Kada mi konj izleti ispred automobila na ulici, obično opsujem, ali ovog… ovog bi poveo kući”

U nastavku pogledajte i snimak:

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: