Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čitatelji šalju: “Na Jali ništa novo, smeća na sve strane” (FOTO)

jala3
Preuzmite sliku

Popularno

Baš kao što glasi poslovica da “hiljadu puta ponovljena laž postane istina” bojimo se da hiljadu dana dočekano smeće na Jali ne postane normalna jutarnja pojava na koju se više niko i ne osvrće.

jala3

Od našeg starijeg sugrađanina smo dobili ove fotografije čija je jutarnja šetnja završila razočarenjem u sve ono čemu je po svemu sudeći po prvi puta svjedočio na okupljalištu mladih na Jali u jutarnjim satima, između ostalog naš sugrađanin kaže:

Prizor koji sam jutros zatekao, me zaista razočarao. Možda u ovom dijelu postoji deficit kanti za smeće, ali sam samo nekoliko metara dalje primjetio i nekoliko velikih kontejnera. Međutim, nedostatak kanti nije razlog ovakvog prizora jer i pored nedostatka mjesta predviđenih za odlaganje smeća, smatram da se preostala ambalaža i smeće može na kulturan način odložiti te na taj način, olakšati posao onima koji su zaduženi za njegovo uklanjanje. Ovdje se ne radi o politici, o vlasti, o opoziciji, o kampanji, o izborima, ovakva slika najbolje ilustruje ponašanje nas samih, nivo odgovornosti i savjesnog ponašanja koje je očigledno na izuzetno niskom nivou. Kada sam prijateljima pokazao fotografije rekli su mi da ovo “nije ništa kako zna biti” i takva me činjenica još više razočarala. Stoga sam odlučio i da vam pošaljem ove fotografije, jer se bojim da ovakva slika ne postane normalan prizor jutra poslije vikenda, na koji se više niko neće ni osvrtati“, kaže naš sugrađanin.

jala4

Od velikog broja mladih Tuzlaka koji su prije izlazili na Jalu možemo čuti komentare da “Jala nije što je nekad bila” aludirajući na pojavu velikog broja parkiranih automobila iz kojih se glasno pušta muzika, zatim nekontrolisano divljanje motorima ali i da je Jala postala glavno mjesto za izlazak i velikog broja mladića i djevojaka iz prigradskih djelova (što po brojnim komentarima ranije nije bio slučaj), te još niza drugih činjenica koje prije nisu bile toliko izražene u ranijim godinama.  

jala2

U konstataciji naših sugrađana da “Jala nije što je nekad bila” vjerovatno ima istine, baš kao što je i istina da je smeće na Jali bila redovna jutarnja pojava i mnogo ranije i danas a po svemu sudeći i mnogo narednih vikenda koji su ispred nas. Glavni krivci ovakvih prizora su upravo svi oni koji se tamo “pripremaju” za izlazak bez obzira na mjesto gdje žive i odakle dolaze… jala1Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: