Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski projekt vrijedan 150 miliona eura: 1.000 novih radnih mjesta za bh. građane!

posao
Preuzmite sliku

Popularno

Prema njenim riječima, realizacijom projekta biće otvoreno oko 1.000 radnih mjesta…

posao

Italijanski konzorcijum “Drvo grupa” predstavlja u Sarajevu, na Poslovnom forumu BiH – Italija, projekat tretmana otpada vrijedan 150 miliona eura, čijom bi realizacijom bilo otvoreno oko 1.000 radnih mjesta.

Predsjednik Konzorcijuma Ticijana del Pin rekla je pred početak skupa da je riječ o pilot-projektu koji se prvi put realizuje u cijelom svijetu – tretman otpada bilo koje vrste i njegova transformacija u energiju, sirovine i gotov proizvod koji se može plasirati na tržišt, prenosi Srna.

Ona je pojasnila da konzorcijum namjerava da izgradi veliku deponiju otpada u BiH i uz nju industrijsku zonu, koja je neophodna da bi se taj materijal prerađivao.

“Projekat će biti realizovan sa institucijama u BiH, sarajevskim ‘Energoinvestom’, a uključeni su i Federacija BiH i dva kantona”, dodala je Del Pinova.

Prema njenim riječima, realizacijom projekta biće otvoreno oko 1.000 radnih mjesta, od kojih će pojedini radnici proći specijalne obuke. Ona je dodala da bi prvi radovi vezani za lokaciju, koja bi trebalo da bude poznata danas, trebalo da počnu prije ljeta. Pinova je napomenula da je ovaj konzorcijum zainteresovan i za poljoprivredno-prehrambeni sektor i zanatske poslove.

Ona je naglasila da će se na današnjem forumu predstaviti firme, članice konzorcijuma koje se bave konsaltingom, građevinarstvom, metalurgijom, velikim infrastrukturnim poduhvatima, otpadom. Članice konzorcijuma, kojih je više od 50, su iz 17 različitih sektora, a posluju u Africi, Brazilu, Kanadi, Americi i danas su prvi put u BiH.

“Nadam se da će ovo iskustvo uroditi plodom, kako za BiH tako za Italiju. Namjera nam je da dugo budemo u BiH, da radimo i proizvodimo zajedno sa njenim građanima”, istakla je ona, piše Depo

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: