Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Intervencijom specijalne policije u centru Tuzle obilježen dan borbe protiv trgovine ljudima (VIDEO)

trgovina ljudima preformans
Preuzmite sliku

Popularno

Evropska komisija je 2007. godine ustanovila 18. oktobar Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

trgovina ljudima preformans

Bosna i Hercegovina, kao i sve druge evropske zemlje zahvaćena je problemom trgovine ljudima, posebno ženama i djecom.

Statistike o otkrivenim slučajevima i spašenim žrtvama trgovine ljudima ukazuju na to da su djeca iz BiH najrizičnija grupa koju trgovci ljudima regrutiraju i iskorištavaju.

Udruženje „Zemlja djece”, u okviru svog dnevnog centra za djecu uključenu u život i rad na ulici, radi sa djecom koja se nalaze u visokom riziku. Dnevni centri su, kao takvi, prepoznati i u okviru nove državne strategije za borbu protiv trgovine ljudima kao strukture od velikog značaja za prevenciju, identifikaciju djece – potencijalnih žrtava trgovine, te re/integraciju djece žrtava.Kako je na press konferenciji istakla Sahiba Srna iz Udruženja “Zemlja djece” , “u prošloj godini evidentirana su 34 slučaja žrtava, međutim indikativno je da nije bilo niti jedne presude , slučajevi trgovine ljudima se prebacuju jer lokalni sudovi nisu usklađeni sa državnim.

trgovina ljudima preformans1

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Udruženje „Zemlja djece” Tuzla, u uskoj saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, obilježili su Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, izložbom dječijih radova na temu trgovine ljudima, uličnim performansom i press konferencijom za medije.

Performans je bio zamišljen kao realistična imitacija stvarnog slučaja trgovine ljudima, uz improvizovanu akciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a TK, kako bi, uz elemenat iznenađenja, privukao pažnju prolaznika i pokrenuo aktivniji pristup građanstva ovom problemu.

U video prilogu ovog članka pogledajte kako je to izgledalo:

RTV 7 / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: