Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hafiz Sulejman Bugari održao predavanje u punoj sali BKC-a (FOTO)

IMG 0015
Preuzmite sliku

Popularno

Hafiz Bugari je govorio o bitnosti međusobnog razumijevanja, te je između ostalog podvukao značaj ljubavi kao pokretača bez kojeg se ne može, koja nas samim time približava Gospodaru

IMG 0015

Mr.sc. Mirza Tupajić organizovao je javnu tribinu na kojoj je predavanje održao Hfz Sulejman Bugari. Interesovanje sugrađana za gostovanje Bugarija bilo je veliko, a predavanje je održano u Bosanskom kulturnom centru. Hafiz Bugari govorio je o bitnosti međusobnog razumijevanja. Govoreći o ovoj temi hfz. Bugari je između ostalog podvukao značaj ljubavi kao pokretaču bez kojeg se ne može, koja nas samim time približava Gospodaru.

Budimo od onih za koje poslanik kaže u Hadisu: „Budite jedan od četvorice, a nemojte nikako peti. Budite učitelj, učenik, onaj koji sluša ili onaj koji voli.” Međutim, ukoliko nema ljubavi, pomenute četiri stvari nemoguće je sprovesti. Bez ljubavi nema zdravog društva.”

IMG 0004

Družeći se s Kur'anom naučio sam šta je komunikacija između roditelja i sina, koliko je bitna za donošenje zdravog pogleda u svemu. Braćo i sestre, slijedimo primjer dijaloga i teškog ispita koji su imali Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail a.s., na kojima nam Allah dž.š. pokazuje kako da lociramo svoju ljubav, kako da volimo.Modernoj zajednici u današnjem svijetu najviše fali dijaloga, emocije, i zbog nedostatka dijaloga doveli smo zajednicu u takav stadij da su djeca počela bježati od roditelja.”

IMG 0014

Hafiz je također istakao kako nas pogrešan pristup djelu udaljava od ljubavi prema porodici. Gubimo povjerenje, slast u prijateljstvu, dobijamo strah da nam neko neće nešto loše uraditi ili da se nećemo prema nekome ogriješiti, dok treba da se vodimo ajetom gdje Allah dž.š. kaže da činjenjem dobra, treba da očekujemo samo dobro i budemo bez straha da će nam se nažao učiniti.

IMG 0009

Hafiz Bugari predavanje je završio je riječima:” Onaj ko uradi dobro djelo, a vjeruje, nema potrebe da se boji da će učiniti  nekome zulum i da će nejmu neko učiniti zulum.  Stoga, braćo i sestre, neka nam misao na dobro djelo bude vodilja ka dijalogu i boljoj komunikaciji, usitinu nas dobra djela približavaju Gospodaru.”

Pored toga, sinoć je predstavljena Hafizova knjiga pod nazivom “Liječenje ovisnika o drogama u terapijskim zajednicama“, koju su posjetitelji mogli kupiti nakon predavanja. (F. Begtašagić / Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: