Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FOTO/VIDEO: Jezero Modrac u izdanju kakvom ga ne pamtimo godinama!

modrac-presusio
Preuzmite sliku

Popularno

Velike suše koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu ovog ljeta u izazvale su prije svega brojne požare koji su prouzrokovali milionske štete.

\"modrac-presusio\"Poljoprivreda ne pamti ovako sušnu godinu, mnogi poljoprivrednici su bili prinuđeni odustati od svojih usjeva jer kako kažu „Ako budemo navodnjavali njive industrijskom vodom, bit će nam ona narodna: Skuplja pita od tepsije\”

Provozali smo se do nekadašnjeg izletišta \”Kiseljak\” da se i sami uvjerimo u kakvom je stanju jezero Modrac. Na našu žalost izgledalo je mnogo gore nego što smo očekivali, jezero je više ličilo na malo veću rijeku nego na jezero kakvim ga pamtimo do prije samo par mjeseci unazad.

Sve je bilo suho i pusto, nimalo lijepo za vidjeti, praveći foto i video reportažu, naišli smo na Envera iz Tuzle i Rasima iz Živinica, koji kako kažu svoj godišnji odmor koriste da dođu malo na jezero odmoriti dušu. Rasima nismo htjeli ometati jer je bio u poslu, koristio je priliku to što se voda povukla preko 30 metara da malo skrpi i popravi svoj stari drveni čamac.

\"modrac-presusio1\"

Prišli smo njegovom prijatelju sa starim ribarskim pozdravom: \”Jel bistro majstore\”?

\”Hehe, ma ni bistro ni mutno prijatelju moj, onako ja to zabacio više da mi misli odlutaju od svakodnevnih problema\” odgovori nam je Enver.

\”Šta nam je ovo s jezera\”?

\”Ah, šta će biti Božija je to volja, nego meni druga stvar nije jasna, evo sad se voda povukla ima se pristup obali niko da dođe da to iskoristi da malo počisti i sredi, nekada je ovo bilo najatraktivnije izletište na kantonu a vidi sad na šta liči, sramota.\” kaže Enver i dodaje:

\”Sve tri Opštine imaju koristi od ovog jezera termoelektrana sa njima zajedno koja već godinama odavde vodu uzima za svoje potrebe i niko da se sjeti da malo sačuva ovu prirodu, Ne treba puno, kad bi se udružile (Tuzla, Živinice i Lukavac) i nek Termoelektrana malo pogura eto, moglo bi se nešto uraditi. Da oni ne koriste ovu vodu odavde pa hajd da čovjek i kaže nema veze, al koriste i to maksimalno a za uzvrat ništa ne daju\” ističe Enver.

\"modrac-presusio2\"

Još smo saznali da se voda svakodnevno povlači za oko 10 centimetara, i da se jezero Modrac u ovakvom stanju ne pamti još od ratne 93-94 godine.

Uključio se u razgovor i Rasim iz Živinica koji je upravo završavao sa premazivanjm svog čamca:

\”Pogledaj tamo prema Šerićima vidiš li bolan da vode nigdje nema, a znaš li zašto zbog akumulacije i nanosa koje Spreča donosi sa sobom,ako se ispuštanjem šljake nastavi ovim tempom, i ukoliko se ne očiste postojeći nanosi u narednih nekoliko godina ovo će sve više ličiti na baru a ne na jezero. Tako ti je pa ti ako hočeš to napiši.\” Dodao je Rasim.

Hoće li ljeto 2012. biti ljeto bez „kapi\” kiše

Kalendarski ljeto je na izmaku ali sudeći prema trenutnim temperaturama kao da je tek počelo, nije nimalo ugodno obavljati svakodnevne aktivnosti na plus 40 stepeni, pogotovo ako imate zdravstvenih problema.

U medijima proteklih dana mogli smo vidjeti snimke i fotografije jezera „Modrac\” u izdanju kakvim ga ne pamtimo godinama unazad.

Nivo vode jezera Modarac kao i rijeke Spreće koja se ulijeva u njega svakodnevno opada, iz JP za vodoprivrednu djelatnost \”Spreča\” Tuzla navode kako se nivo vode u jezeru smanjio za 4 metra nego što je to u normalnim uslovima.

Iz ovog preduzeća za FTV izjavili su da građani nemaju potrebe za brigu jer kako kažu postojeće količine vode dovoljne su za neometano vodosnabdijevanje stanovništva i industrijskih kapaciteta. Ipak, već dva mjeseca potrošače pozivaju na maksimalnu štednju.

Ukoliko u narednim danima ne dođe do obilnih padavina ribari strahuju od masovnog pomora ribe u rijekama i jezerima, zbog nedostatka vode odnosno kisika.

Pogledajte u foto galeriji šta su suše i visoke temperature uradile sa jezera \”Modrac\” i na šta danas liči nekada najpopularnije izletište na TK.

{igallery id=\”427\” cid=\”86\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”25\”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: