Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Djeca pokreću zajednicu: Organizacija za djecu i mlade „osmijeh za osmijeh“ (FOTO)

CENTAR 3
Preuzmite sliku

Popularno

I ove godine se Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh” može pohvaliti uspješno realizovanom zajedničkom akcijom pod nazivom „Djeca pokreću zajednicu”.

CENTAR 3

Ovu akciju su implementirale sve sekcije u kojima postoji Organizacija „Osmijeh za Osmijeh”, te Omladinski klub koji djeluje kao deveta sekcija ove organizacije.

Svi učesnici jučerašnjih akcija su prošli kroz proces planiranja po principu 5W+1H i usvojeno znanje sa radionica su mogli praktično pokazati jučer od 10 sati, svaki lider u svojoj zajednici.

Lideri iz osam sekcija su bili glavne priče među lokalnim stanovništvom koje je bilo zadivljeno ambicioznošću svih malih lidera koji su pod koordinacijom svojih voditelja sekcija jučer ustali odlučni da u svoju zajednicu unesu promjene! Pozitivne promjene, složit će se svi.

Osam kreativnih, zanimljivih i nadasve upečatljivih akcija je jučer obojilo svaku zajednicu šarenim bojama koje će uljepšavati dane i dane građanima zajednica u kojima postoji „Osmijeh za Osmijeh”.

GORNJA TUZLA

U 10:00 sati su sinhronizovano počele sve akcije, njih osam:

U MZ Tušanj, tačnije u Rasovcu na igralištu Jabučik su Lideri iz Tušnja svoju akciju posvetili uređenju igrališta koje je neformalna grupa građana izgradila u pomenutom naselju. Lideri su od svog budžeta kupili dvije klupe (3 sjedeća mjesta) te tri žardinjere u koje su posadili cvijeće koje će na proljeće procvjetati u lijepim bojama, te će dati poseban izgled tamošnjem igralištu. Kako smo mogli saznati, aktivisti iz ove zajednice, i mlado i staro su bili oduševljeni malim liderima iz Tušnja, te im kroz osvježenje i stalnu motivaciju pokazali zahvalnost.

I MZ Gornja Tuzla je također bila okupana dječijim osmijesima. Kako i neće kada su mali lideri iz ove zajednice odlučili biti pozitivna promjena u njoj. Sekcija Gornja Tuzla je prepoznala potrebu da urede ulaz u dječiju Igraonicu koju koriste najmlađi stanovnici njihove Mjesne zajednice. Na zidiću su iscrtali logo Osmijeha koji će uvijek biti tu, te brinuti o djeci i dječijim pravima, i naravno, širiti pozitivnu energiju. Zatim su mali lideri iz Gornje Tuzle uredili i ofarbali prilaz, a kao potpis na jučerašnju akciju ostavili su otiske svojih vrijednih ručica. Obzirom da je jučer bio i Međunarodni dan ekološkog pokreta učesnici su organizovali liniju čistoće oko Društvenog Doma. A ovaj lijepi dan su završili turnirima u fudbalu i odbojci.

MZ Centar se također može pohvaliti vrijednim liderima koji su svoju zajednicu okupali šarenim bojama, doslovno. Naime, istraživanjem mali lideri su primjetili kako u njihovoj zajednici nema mjesta gdje bi se mogli kreativno izraziti i gdje bi mogli napisati svoje želje. Meni kao jednoj od lidera ove organizacije najdraže su ove male akcije kojima možemo učiniti nešto pozitivno za svoju zajednicu. Danas kada smo radili zid dječijih želja bila sam presretna, ne samo ja, nego i svi moji drugari koji su uz pomoć naših voditelja uspjeli realizovati ovu ideju i napraviti neku promjenu, nešto što će biti zanimljivo i mladima i starima. Kazala je Lejla Halilović, liderka iz sekcije Centar.

Cijelom MZ Simin Han je odjekivao dječiji smijeh i graja jer su male ruke iz ove sekcije uredile dječiji park ispred Otvorenog „Agora” centra, te nakon toga održale Veselu olimpijadu. Svi učesnici su vrijedno i jako, jako brzo uredili igralište, te napravili liniju čistoće kako bi se nesmetano mogli takmičiti u Skakanju u vrećama, u igrici Voda štafeta i sl. Budući da su u toku Dani otvorenih vrata pomenutog centra u srcu Simin Hana, svi gosti, prolaznici i građanstvo ove mjesne zajednice nije moglo a da ne pohvali male lidere koji su od jučer postali još veći ponos ove zajednice.

U MZ Kreka je također bilo veselo jer su mali lideri iz ove sekcije pod koordinacijom svojih voditeljica uradili takmičarsku liniju čistoće, farbanje klupa u školskom dvorištu, te na jednom stepenku ispred škole napisali mudru rečenicu koja će djelovati kao motivator na sve učenike ove Javne ustanove. Rečenica koja je od jučer na školskom stepenku kaže: Svaki dan je prilika da nesto novo naucis! Akcija koju su lideri iz ove sekcije realizovali je nosila naziv „Eko kutak okupan osmijehom”.

MZ Solina je bila počašćena liderskom akcijom pod nazivom „Moja zajednica-to sam ja” u sklopu koje su lideri iz ove sekcije upriličili malu priredbu na kojoj su se predstavili lideri sa recitacijama, pjesmama, igrom, itd. U toku programa je pušten liderski video u kojem je prikazan rad ove sekcije, izjave svih učesnika koji su lideri iz Soline, te su na kraju voditeljice ove sekcije svakom lideru indvidiualno uručili Liderske zahvalnice.

MZ Husino je također učestvovalo u akciji Osmijeha „Djeca pokreću zajednicu” u sklopu kojeg su u obližnjem parku ofarbali osam klupa, te uredili isti kako bi bio lijep svim građanima, slučajnim prolaznicima, te naravno malim liderima u ovoj zajednici. Akcija se zvala „Kad se male ruke slože, sve se može”.

I MZ Lipnica je bila dio ovogodišnje akcije „Djeca pokreću zajednicu” u kojoj su svi lideri ove zajednice simbolično pravili putokaze do osmijeha.

SIMIN HAN 2

Omladinski klub koji djeluje kao deveta sekcija ove organizacije je također učestvovao u akciji ali pod nazivom „Mladi pokreću zajednicu“, a naziv njihove individualne akcije je bio „Kuglaj za čišću okolinu“. Akcija u centru grada je za razliku od sinhronizovanih osam akcija, počela u 12 sati.

Kada su u pitanju akcije u zajednicama Tušanj, Gornja Tuzla, Centar, Simin Han, Solina, Kreka, Husino i Lipnica, ukupno je učestvovalo 203 mala lidera, te 16 voditelja.

Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh” prvenstveno ima za cilj da pomogne lokalnim zajednicama da osnaže mlade ljude i djecu koristeći različite interaktivne aktivnosti i obuke o ulozi vođe. „Osmijeh za Osmijeh” jača zajedništvo među djecom, uveseljava ih i omugućava im da nikada se ne zaborave igrati, te dijeliti radost jedni među drugima. Ona omogućava i sticanje novih znanja, ali i njegovo prenošenje, jer jedna od poruka ove organizacije jeste „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”.

Ove akcije u zajednicama su podržane od partnerskih organizacija Fondacije tuzlanske zajednice, In fondacije, te British Councila.{igallery id=”2708” cid=”180” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”40”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: