Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorci i Rusi koriste najviše mobitela, građani BiH na dnu liste

mobiteli
Preuzmite sliku

Popularno

Prema istoj listi, najviše mobitela, u prosjeku, u Evropi koriste Rusi, Crnogorci, Finci, Austrijanci i Talijani.

mobiteli

Iako je u današnjem svijetu modernih tehnologija uobičajeno da većina ljudi koristi najmanje jedan mobitel, posljednja istraživanja su pokazala da ipak postoje ogromne razlike u broju mobitela koji se koriste od zemlje od zemlje.

Tako je posljednje istraživanje globalnog indeksa o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014. pokazalo da od zemalja Balkana najviše pretplatnika mobilne telefonije ima u Crnoj Gori, gdje je zabilježeno 178 pretplatnika na 100 stanovnika.

Ovaj rezultat ujedno svrstava Crnu Goru na 9. mjesto liste koja tematizira broj pretplatnika mobilne telefonije u svijetu, a što bi značilo da je u ovoj balkanskoj zemlji, u prosjeku, jedna osoba pretplaćena na skoro dva mobitela.

Nakon Crne Gore slijedi Hrvatska, koja je rangirana na 65. mjestu WEF-ove liste pretplatnika mobilne telefonije, gdje je zabilježeno 113 pretplatnika na 100 stanovnika.

Od ostalih zemalja Balkana, slijede Albanija i Makedonija sa po 108 pretplatnika mobilne telefonije na 100 osoba, koje se nalaze na 75. odnosno 77. mjestu navedene liste.

Ipak, najmanji broj korisnika mobitela od zemalja regiona zabilježen je u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u kojima postoji značajan broj stanovnika koji uopšte ne posjeduju mobilne telefone.

mobitel

Srbija je trenutno rangirana na 103. mjestu od ukupno 148 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, sa 93 pretplatnika na mobilnu telefoniju na 100 osoba.

BiH je pozicionirana na 109. mjestu WEF-ove liste, a u ovoj balkanskoj zemlji zabilježeno je 89 pretplatnika mobilnih telefona na 100 stanovnika.

Od zemalja šireg regiona Balkana, najviše mobitela u prosjeku koriste Bugari, koji se nalaze na 24. mjestu WEF-ove liste, a gdje je registrovano 146 pretplatnika na 100 stanovnika, slijedi Grčka koja je 57. mjestu, Mađarska 58., Slovačka 67., Slovenija 72., Rumunija 83 i Turska koja je na 105. mjestu.

Prema istoj listi, najviše mobitela, u prosjeku, u Evropi koriste Rusi, Crnogorci, Finci, Austrijanci i Talijani.

Najmanje mobitela u Evropi koriste Bosanci i Hercegovci, a neznatno više mobitela od njih koriste Srbijanci, Francuzi, Kiprani i Latvijci.

Istraživanje globalnog indeksa o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za ovu godinu je pokazalo da se najviše pretplatnika mobilnih telefona nalazi u Hong Kongu gdje je registrovano 228 pretplatnika na 100 stanovnika, što znači da u prosjeku jedna osoba koristi više od dva mobitela.

Nakon Hong Konga, slijedi Kuvajt, Gabon, Panama, Saudijska Arabija, Rusija, Curinam, Oman, Crna Gora i Kazahstan.

Od 20 zemalja gdje je zabilježeno najviše pretplatnika mobilnih telefona, njih 10 su azijske zemlje što znači da, u prosjeku, najviše mobitela koriste Azijci.

Najmanji broj pretplatnika mobilne telefonije je u Chadu, Mozambiku, Malawiju, Burundiju, Etiopiji i Myanmaru.

Usporedbe radi, u Etiopiiji su zabilježena 24 pretplatnika mobilne telefonje na 100 stanovnika, dok je taj broj u Myanmaru 11, što bi otrpilike značilo da, u prosjeku, skoro 90 posto stanovnika ovih zemalja uopšte ne posjeduje mobitel.

Istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma jasno je pokazalo da broj korisnika mobitela nije povezan sa standardom života u određenoj zemlji, pa tako u velikom broju razvijenih i bogatih zemalja nalazi se mali broj pretplatnika mobilnih telefona. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: