Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH uvozi voće i povrće koje EU baca

voce i povrce
Preuzmite sliku

Popularno

Tokom devet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 157.000 tona voća i povrća, čija vrijednost premašuje 132,6 miliona KM, dok je u istom razdoblju BiH izvezla oko 27.000 tona

voce i povrceOdavno su prošla vremena kada je Bosna i Hercegovina podmirivala svoje potrebe za voćem i povrćem. Uvozila su se tek egzotična voća i neka sezonska povrća. Istodobno su preko granice išli šleperi napunjeni trešnjom, jabukom, grožđem, krompirom, kupusom te drugim voćem i povrćem, koje ja završavalo na pijacama diljem Evrope, ali i izvan nje.

Mala pokrivenost

Danas se na svaki kilogram izvezenog, uveze oko šest kilograma voća i povrća. Tokom devet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 157.000 tona voća i povrća, čija vrijednost premašuje 132,6 miliona KM, dok je u istom razdoblju BiH izvezla oko 27.000 tona u vrijednosti od 42,8 miliona KM.

Dok domaća proizvodnja svakim danom sve više propada, što zbog neažurnosti nadležnih, što zbog, kako su rekli poljoprivrednici, nepotrebnog uvoza i ličnog profita pojedinaca, preko granice se uvozi sve i svašta. Kako tvrde, voće i povrće koji se ne mogu plasirati ni u jednu evropsku zemlju, bez problema se uvozi u BiH i, prema riječima poljoprivrednika, besramno prodaje građanima.

Vecernji / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: