Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Besim Spahić: “To je tužna slika ovih, kao i prethodnih lokalnih izbora, svi se žele baviti politikom”

besim-spahic
Preuzmite sliku

Popularno

Ovogodišnja predizborna kampanja ne razlikuje se mnogo od dosadašnjih posebno uzimajući u obzir činjenicu da ne obiluje obećavajućim porukama hiper-prekobrojnih stranaka i kandidata na plakatima sa starim i novim licima, kazao je u razgovoru za Fenu profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Besim Spahić.

besim-spahic“To je tužna slika ovih, kao i većine prethodnih lokalnih izbora, uz registriranih 187 stranaka i više od 50 koalicija, a politikom, kao varalačkom i najprofitabilnijom djelatnošću, u BiH se hoće baviti svako”, kaže prof.dr. Spahić.

Smatra da smo svjedoci lažnih obećanja o zapošljavanju, izgradnji infrastrukture, a najviše o globalnim pitanjima, koja su izvan domena lokalnih izbora.

Komentirajući neke od poruka ovogodišnjih kandidata za lokalne izbore kaže da će jedan od njih živjeti s Bošnjacima “gdje, pa naravno u BiH, a sa Srbima, Hrvatima i Ostalima? Ne zna se. Onaj navija za “Želju”. Dakle sam je sebi uskratio glasove navijača ‘Sarajeva’ i ‘Slavije'” te Spahić naglašava da su za takve poruke uzalud potrošeni novci, papir i oglasna mjesta.

“Pitam se šta će omladina s diplomama, sve manje kvalitetnih fakulteta i akademija, a o djeci da i ne govorimo. S prešućivanjem problema neratnih i ratnih invalida i penzionera, moglo bi se zaključiti da ih nema ili bi ih trebalo potpuno eliminirati, da bi plaće imali oni, koji do sada nisu uradili obećano, a sada i novi, kojima je politika pretežno najunosnija i najneodgovornija djelatnost, uz neodgovornost nikome”, kazao je Spahić.

Ukazujući na najave da neće biti plina pred sezonu grijanja, da je napon vode nikakav, da svjedočimo redukcijama svaku noć u 21. vijeku, podsjeća da javne institucije rješavaju problem gradskog saobraćajnog preduzeća, koje su ‘usrećili’ prethodni rukovodioci, tako da ko dolazi svojim autom, mora kupiti kupon od 53 KM, a onda ga prodaje švercerima po 40 KM (na vrijeme) ili po 30 KM (ako zakasni dva do tri dana).

“Onda ga šverceri vrate GRAS-u i dijele popola dobit od 17 do 25 KM po kuponu. Opet na štetu GRAS-a i zaposlenih u javnim ustanovama. Ipak, o ovim, kao i mnogim drugim problemima i tome kako ih riješiti na nivou lokalne zajednice ili gradova niko ne govori”, ističe Spahić.

Fena / DEPO / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: