Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Belmina otputovala u Njemačku: Anđele moraš izdržati, nakon što ozdraviš u ovoj zemlji ništa više neće biti isto!

130612Belma-9-FF
Preuzmite sliku

Popularno

Belmina Ibrišević, tromjesečna bolesna beba, večeras je u 20 sati čarter-letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovala u Njemačku na liječenje.

130612Belma-9-FFKako  je potvrdio direktor Aerodroma Ivica Veličan, transport je finansirao Sarajevski aerodrom, koji je i organizirao hitnu akciju.

Bitka za život

Belmina je otputovala u Njemačku. Nadam se da će biti dobro i da nije izgubila mnogo vremena te da će uspjeti dobiti bitku za život. Koliko je bilo u našoj moći, pomogli smo. Svi ćemo biti uz nju tokom njenog liječenja – kazao je Veličan.

Podsjećamo da je mala Belmina zbog nemogućnosti dobivanja jedinstvenog matičnog broja tek prije nekoliko dana dobila pasoš, a večeras je konačno otputovala u Štutgart. Kako su nam prenijeli ljekari, Belmini bi u njemačkoj bolnici trebala biti transplantirana koštana srž. Zabrinuti otac Edmir Ibrišević jučer prije podne za naš list je kazao da se njeno zdravstveno stanje pogoršalo.

Zdravstveno stanje moje kćerke malo se pogoršalo. Nisam upoznat s detaljima nastalih komplikacija, ali znam da je što hitnije neophodno moju kćerkicu prebaciti u inostranstvo – kazao je jučer Ibrišević, nakon čega je i organiziran hitan prijevoz.

Veliki protest

Kako saznajemo, svu neophodnu dokumentaciju i preporuke osigurao je Fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za pokrivanje troškova izmještanja i liječenja male Belmine. Također, napomenuto je da će naknadno biti objavljen broj žiroračuna na koje će građani moći uplaćivati novac za liječenje ove hrabre djevojčice, čija je teška sudbina pobudila nezadovoljsto kod građana te rezultirala višednevnim protestima širom države.

Boravak na klinici

Malena Belmina s majkom Fatimom od četvrtka je bila smještena na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je bila pod nadzorom sarajevskih ljekara. Kako su nam prenijeli neki od uposlenika Pedijatrije kada su saznali da je sve spremno za izmještanje Belmine u inozemstvo, njihovoj sreći nije bilo kraja.

Kafa za tradiciju

Nekoliko desetina građana Sarajeva i danas se okupilo ispred državnih institucija u skladu s dogovorom da se do 30. juna vrši pritisak na vlasti kako bi bilo usvojeno trajno rješenje za matični broj. Građani su popili kafu, proveli nekoliko sati ispred tržnog centra nasuprot zgrade državnih institucija te se mirno razišli. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: