Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Alispahić: “Svako ko se izjasni kao Bosanac bit će izjednačen sa kreatorima pokolja u Srebrenici”

fatmir-salko
Preuzmite sliku

Popularno

Danas,10.12.2012. (PONEDJELJAK) je u BKC-u u Tuzli održana press konferencija povodom sutrašnjeg protestnog mimohoda članica Udruženja “Žene Srebrenice”, kojima će se pridružiti članovi i aktivisti Aktivne bošnjačke mreže – ABOM iz Sarajeva.

fatmir-salkoUčesnici press konferencije istakli su da je cilj najavljenih aktivnosti upoznati javnost u Tuzli, ali i u Bosni i Hercegovini s važnošću predstojećeg popisa stanovništva, u kontekstu potrebe za očuvanjem hiljadugodišnjeg nacionalnog imena Bošnjak.

Predsjednik Aktivne bošnjačke mreže ABOM Ismet Bećar obrazložio je da ciljano i plansko obezimenjavanje žrtava genocida, uz ispuštanje nacionalne odrednice Bošnjak predstavlja čin samogenocida, te da je u tom smislu ravno krivičnom djelu: Bošnjaci se obilježavajući Međunarodni dan ljudskih prava u BiH trebaju prisjetiti bošnjačke heroine, nane Fate Orlović, čiji slučaj predstavlja jedan od najgrubljih primjera kršenja ljudskih prava i ugrožavanja zagarantovanih sloboda – istakao je Bećar.

Predstavljen je i letak, koji će tokom kampanje posvećene popisu stanovništva biti dijeljen u gradovima širom BiH, a po prvi put 11. decembra na ulicama Tuzle: Letak je dizajnerski poduhvat arhitektice Melihe Rifatbegović i sadrži instrukcije o pravilnom nacionalnom, vjerskom i jezičkom izjašnjavanju Bošnjaka, naglasio je predsjednik ABOM-a, organizacije koja ima za cilj promociju, afirmaciju i zaštitu bošnjačkih nacionalnih prava, kulturnih i socijalnih interesa.

Ugledni Tuzlak i višestruki evropski i svjetski prvak u kick boxu Salko Zildžić zahvalio se majkama Srebrenice na upornosti u nastojanju da se ne zaborave žrtve genocida, istakavši da se od njih može naučiti mnogo. Ja sam Bošnjak, moja vjera je islam, a govorim bosanskim jezikom, – bio je kategoričan Zildžić. Ubijeđen sam da ovo opredjeljenje i ovakvo izjašnjavanje na predstojećem popisu osigurava trajno pamćenje i kontinuirano podsjećanje na nesrazmjernu katastrofu kojoj su bili izloženi srebrenički Bošnjaci.

Književnik i publicista Fatmir Alispahić naglasio je da će svaki Bošnjak koji se na popisu izjasni kao Bosanac , biti upisan na onu stranicu historije na kojoj su kreatori pokolja u Srebrenici i genocida nad Bošnjacima. Tim izmanipuliranim Bošnjacima treba objasniti da kao Bosanci postaju vojnici Radovana Karadžića, Milorada Dodika i njhovih cionističkih sponzora i savjetnika. Ako se Bošnjaci raspolove, na one koji su Bošnjaci, i one koji su ništa, nema tada ništa ni od ove države, ni od bosanstva, ponovio je Alispahić.

Sutrašnji mimohod (11.12.) kreće ispred tuzlanske Muzičke škole u 12h. Predvodit će ga “Žene Srebrenice”, a članovi i aktivisti ABOM-a, građanima Tuzle podijelit će nekoliko hiljada primjeraka letka, uz poziv za potvrdom bošnjačke etničke pripadnosti, s napomenom da je to osobenost slobodnog i svjesnog naroda.

Abom / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: