Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

15. maj: Obilježena 21. godišnjica “Brčanske Malte” (FOTO/VIDEO)

15-maj-brcanska-malata-2013
Preuzmite sliku

Popularno

U Tuzli se obilježava 21. godina od Bitke na Brčanskoj Malti, koja je bila presudna u odbrani Tuzle ali i širih prostora BiH.

15-maj-brcanska-malata-2013

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije Tuzlaci su obilježili 21. godišnjicu bitke na Brčanskoj Malti, koja se smatra jednom od historijskih bitaka u odbrani sjeveroistočne Bosne. Edin Altumbabić, učesnik bitke na Brčanskoj Malti, kazao je da se prije 21 godinu na ovom mjestu desio događaj od sudbonosnog značaja za odbranu Tuzle, regije i Bosne i Hercegovine.

“Odbrambene snage formirane na osnovu Ustava Socijalističke Republike BiH zajednički su branile grad, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost. Tog 15. maja 1992. godine od pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojnih formacija, otvorena je vatra na pripadnike tuzlanske policije i njene građane”, pojasnio je Altumbabić, istaknuvši da je pravovremenom reakcijom odbrambenih snaga spriječen scenarij koji je zadesio druge gradove u BiH.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović rekao je da se danas obilježava Dan odbrane Tuzle, naglašavajući da je ovaj grad prije 21. godinu napadnut.

Prije obilježavanja odbrane grada u organizaciji Općine Tuzla, delegacija iz Republike Srpske predvođena članovima porodica ubijenih vojnika JNA, također je položila cvijeće na Brčanskoj Malti.

“Teško je pričati o tome. Različito se govori o svemu. Na Brčanskoj Malti bio sam ranjen. Za rat su krive obje strane. Prvi put sam došao na obilježavanje godišnjice stradanja. Mogu istaći da sam nakon ranjavanja bio zarobljen, te da sam u bolnici imao potpuno uredan tretman i njegu, nakon čega sam razmijenjen”, kazao je Miodrag Vukmilica iz Beograda, bivši vojnik JNA.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje palim borcima i pripadnicima tadašnje Teritorijalne odbrane (TO) na Brčanskoj Malti, delegacija Općine Tuzla, boračke organizacije i članovi porodica nastradalih su, defileom ulicama grada, stigli i do Slane banje, gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje svim žrtvama rata u Tuzli. (federalna.ba / Foto: Frky Photography) {igallery id=”6340” cid=”280” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”35”}

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: