Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zvuci Prvomajske budnice sutra će tradicionalno odjekivati ulicama Zenice i Kaknja

Preuzmite sliku

Zeničane i Kakanjce sutra će, povodom Međunarodnog praznika rada, tradicionalno probuditi zvuci Prvomajske budnice.

Udruženje građana Duvački orkestar Zenica će 95. put ulicama tog industrijskog grada svirati Prvomajsku budnicu, koju zbog pandemije koronavirusa, nisu svirali samo 2020. godine.

-Planirano je da u pet sati krenemo iz Rudarske ulice, odakle krećemo u obilazak Nove Zenice, Blatuše, zatim ćemo se kretati Bulevarom, odakle ćemo se zaputiti u Travničku ulicu do Brode – ističe dirigent zeničkog orkestra Nedim Telalović.

Orkestar će na kamionu obići i naselja Mokušnice, Jalija, Odmut, Radakovo, Babina Rijeka te svoje putovanje završiti u Crkvicama.

-Planirano je da sviramo do oko 9.30 sati. Ova će Budnica biti prilika da se prisjetimo i našeg bivšeg dirigenta Vlade Mijatovića, koji je nedavno preminuo, kao i člana Ljubomira Kelave, koji je također preminuo unazad godinu dana. Obojica su po više od 50 godina bili članovi našeg orkestra te su naše sugrađane budili na 1. maj. Danas imamo 25 članova, koji su svi mlađi te neki od njih još uvijek učenici Srednje muzičke škole Zenica. Imamo i muzičara koji su završili akademiju – kaže Telalović.

Rudarska glazba Kakanj, napominje dirigent Arnes Bajramović iz Zenice, na tradicionalni Prvomajski uranak krenut će oko šest sati, ispred katoličke crkve u tom gradu. Tradicija sviranja popularnih koračnica u izvedbi Rudarske glazbe Kakanj u ranu zoru 1. maja, u tom je gradu počela 1952. godine.

-Prvomajsku budnicu, kojom ćemo buditi Kakanjce, svirat ćemo do oko 7.30 sati – najavljuje Bajramović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje