Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvornik: Ekshumirani posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti

Na području sela Snagovo, mjesta Marčići, općina Zvornik, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe. Riječ je o civilu bošnjačke nacionalnosti ubijenom tokom 1992. godine na ovom području.

“S obzirom da je riječ o šumi, odnosno lokalitetu koji je teško pretraživati mašinski zbog drveća, da bi se pronašli posmrtni ostaci ove žrtve iskopane su tri tranšee dužine oko 60 metara i dubine oko jednog metra”, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Ona je navela da su posmrtni ostaci kompletni, da imaju pretpostavljeni identitet, ali će sačekati da se izvrši DNK analiza.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu, kako bi se utvrdio tačan identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Čengić je najavila da će na području Zvornika, u mjestu Tršići-Sokolina, sutra također biti izvršena ekshumacija, a traga se za žrtvama ubijenim tokom 1992. godine na ovom području.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,