Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvizdić: U protekle tri godine u BiH otvoreno skoro 50.000 novih radnih mjesta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prezentovao je na današnjoj konferenciji za medije rezultate rada aktuelnog saziva centralne izvršne vlasti u protekle tri godine.

Kao jedan od pozitivnih pokazatelja prilika u BiH naveo je otvorena nova radna mjesta u realnom sektoru dodajući kako to ipak nije dovoljno, odnosno da bi novi saziv Vijeća ministara BiH treba dalje raditi na tim aktivnostima.

“Prema podacima ovlaštenih agencija, u BiH je u zadnje tri godine broj novih radnih mjesta premašio nekih 48.600. Dakle, približavamo se broju od skoro 50.000 novootvorenih radnih mjesta”, rekao je Zvizdić.

On je medijima iznio i podatke o porastu broja turista ističući kako je došlo do porasta broja turista koji se povećao za preko 500 hiljada posjeta. Pojasnio je da je riječ o priznatom broju turista te da se BiH još uvijek nalazi na spisku 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom broja turističkih posjeta u posljednje tri godine.

Zvizdić je podsjetio kako je naša zemlja skinuta sa sive liste Moneyval i FATF-a što je značajno unaprijedilo platni promet domaćih kompanija. Inače, svjetski mediji su u aprilu ove godine prenijeli informaciju kako je BiH na sivoj listi FATF-a zamijenila Srbija. BiH je u proteklom periodu usvojila više od 20 zakona i drugih akata čime je u potpunosti realiziran akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om.

On je rekao da su poslije aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji vlasti u BiH usvojile mehanizam koordinacije koji je bio ključni mehanizam u evropskim integracijama zemlje. Podsjetio je da su uspješno realizovani odgovori na Upitnik Evropske komisije te da je riječ o preko 20 hiljada stranica odgovora koji su koncenzusom usvojeni na 14 nivoa vlasti u BiH.

“Oni zaista predstavljaju jedan stav i glas BiH prema EU. Paralelno s tim radili smo na projektima koji su bili vezani za povlačenje fondova. Zbog neusvajanja strategija BiH je nažalost umjesto 600 miliona eura za period 2014-2020 uspjela povući samo 166 miliona eura”, rekao je Zvizdić.

Razlog za to su neusvojene četiri strategije od koji su centralne vlasti u međuvremenu usvojile tri strategije i to transporta, okoliša i ruralnog razvoja. Istakao je i da je što se tiče Vijeća ministara BiH strategija koja se odnosi na energetike spremna no da ona već mjesecima čeka mišljenje nižih nivoa vlasti.

“Usvajanje Transportne strategije i pristupanje Transportnoj zajednici omogućilo nam je da u Trstu dobiju grant od 100 miliona i da prije toga dobijemo grant za dva mosta od 28,5 miliona KM te vrlo povoljno kreditno finansiranje od 260 miliona eura”, kazao je Zvizdić.

U protekle tri godine zahvaljujući Ministarstvu finansija i trezora BiH zaključeni ugovori u iznosu od skoro 600 miliona eura s međunarodnim finansijskim institucijama, a koji su isključivo usmjereni na izgradnju cestavnu infrastrukture. Dodaje da je BiH na zadnjem sastanku sa EBRD-om dobila dodatnih 700 miliona eura za izgradnju puta 5C.

“Pozivam entitetske nivoe vlasti da prevladamo dnevno-političke tenzije i da formiramo ona tijela koja su nam bitna za povlačenje fondova iz oblasti poljoprivrede. Bez jedinstvene platne agencije, koja ne znači prijenos nadležnosti, gubimo stotine miliona bespovratnih sredstava za poljoprivredu, a posebno za one poljoprivrednike iz entiteta RS”, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je i da je u našoj zemlji došlo do rasta izvoza i da je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom dosegla cifru od 63 posto. Kako kaže, u prva tri mjeseca ove godine izvoz BiH ponovo raste po stopi većoj od 18,5 posto.

Zvizdić je kazao da preko 66 posto našeg izvoza ide ka zemljama EU, 24 posto ka zemljama CEFT-e, a druge dvije zemlje su Turska i Rusija koje imaju sve veći udio u trgovinskoj razmjeni. Što se tiče bilateralne saradnje, Zvizdić je rekao da BiH želi unaprijediti saradnju sa susjedima i NATO-om.

“Ponavljam, postoji koncenzus o aktivaciji MAP-a. Niko iz Vijeća ministara BiH nije govorio o članstvu u NATO paktu. Kada dođe vrijeme za to, o tome ćemo ozbiljno razgovarati i nadam se postići konsenzus”, rekao je Zvizdić ističući da je Vijeće ministara BiH zateklo jako tešku situaciju jer nijedna lokacija nije bila uknjižena.

On je, osvrćući se na brojne aktivnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, rekao da BiH vrlo brzo ide na 4G mrežu koja bi značajno trebala unaprijediti taj segment. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje