Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Samo zajedno možemo nastaviti izgradnju modernog i demokratskog društva

Preuzmite sliku

U okviru redovne rotacije, Denis Zvizdić je danas od Borjane Krišto preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koju će obavljati idućih osam mjeseci.

– U situaciji kada smo suočeni s izazovom vaninstitucionalnih blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, želim da podsjetim sve zastupnike na njihove ustavne, zakonske i poslovničke obaveze i da ih pozovem na odgovoran odnos i djelovanje u skladu s postulatima vladavine prava – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je Odluka visokog predstavnika u BiH dobra podloga za zaustavljanje govora mržnje i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja i tako je treba shvatiti.

– Samo zajedno možemo nastaviti izgradnju modernog i demokratskog bosanskohercegovačkog društva, vrijedno i uporno raditi na unapređenju procesa evropskih integracija i stjecanju uvjeta za konačno dobijanje kandidatskog statusa, ekonomskom razvoju i vladavini prava, kao i daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa baziranih na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta – naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Ovo, istaknuo je on, a ne tenzije i blokade, trebaju biti prioriteti u radu.

Naglasio je da je svaki dijalog utemeljen na civilizacijskim vrijednostima i demokratskim principima dobrodošao, jer je to jedini put do pronalaska pravih rješenja.

– Zbog toga ću u narednom periodu organizirati niz sastanaka kako bismo pokušali prevazići trenutne blokade i rad zakonodavne vlasti vratili na teme koje su bitne za sve građane – navodi se u izjavi predsjedavajućeg Zvizdića, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje