Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvizdić – Preda: Nema govora o centralizaciji, unitarizaciji ili federalizmu unutar BiH

Federalizam unutar BiH može biti tumačen samo kao dalja dezintegracija na bazi etničke teritorijalizacije što je za BiH potpuno neprihvatljivo, u suprotnosti sa njenim evropskim tendencijama, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas da “nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma unutar BiH”, javlja Anadolu Agency.

Nakon razgovora sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom, koji juče i danas boravi u posjeti BiH, a u vezi sa Izvještajem o napretku BiH na putu evropskih integracija, Zvizdić je zahvalio Predi jer je u svom Izvještaju na ispravan način definirao napredak BiH koji je ostvaren na putu evropskih integracija i skrenuo pažnju da je potrebno da se nastavi sa socio-ekonomskim reformama.

“U samom Izvještaju je skrenuta pažnja na određene probleme sa kojima se suočava kompletan region, pa samim tim i BiH. Danas smo razgovarali o određenom broju amandmana koji su došli na samu Rezoluciju. Riječ je o više desetina odnosno stotina amandmana koji su dali evropski parlamentarci i grupacije političkih stranaka unutar Evropskog parlamenta. Većina takvih amandmana je u potpunosti prihvatljiva, podržava i jasno detektuje, prepoznaje napredak BiH na putu evropskih integracija”, pojasnio je Zvizdić.

Prošlu godinu predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je kao najuspješniju evropsku godinu BiH.

“Razgovarali smo i o malom broju amandmana koji nemaju dovoljno razumijevanja i nisu bazirani na relevantnim činjenicama kada se govori o situaciji u BiH. Takvi amandmani su bili vezani za pitanje svih oblika ekstremizma, radikalizacije, prijetnji od terorizma za koje mi smatramo da su globalni problem, ne samo problem BiH, i da u tom smislu ne treba i ne smije biti preuveličan”, istakao je Zvizdić.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,