Subota, 10. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Političari moraju konačno ostaviti novinare na miru

Preuzmite sliku

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se na Facebooku povodom učestalih napada na novinare.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Politički napadi na novinare, kao i na sve građane koji ne misle kao pojedini autokratski orijentirani političari, su sve brutalniji i agresivniji.

Političari moraju konačno ostaviti novinare na miru jer, već dugo, novinari i građani nisu bezbjedni.

Svjedoci smo da već dugo traju napadi na Senada Hadžifejzovića, Aleksandra Trifunovića, Danijala Hadžovića, Nikolu Moraču i mnoge druge novinare koji profesionalno izvještavaju o aktuelnoj političkoj situaciji i stanju u bh. društvu.

Nažalost, organizirani stranački botovi, zaslijepljeni iracionalnom mržnjom prema svemu boljem i drugačijem, i u neviđenom strahu od gubitka političke i finansijske moći, prelaze sve dozvoljene ljudske, moralne i društvene norme i svoje bolesne komentare počinju upućivati i na članove porodica.

Tako ovih dana, sa nevjericom i gnušanjem, čitamo bezprizorne poruke, strane normalnom ljudskom umu, koje su upućene Daliji Hasanbegović Konaković. U svakom napadu se jasno vidi da to nije djelo jednog čovjeka i da iza svakog malicioznog napada stoji organizovana grupa botova angažovanih od strane onih kojima smeta istina.

Alarmantna je činjenica da su životi novinara ugroženi, da su njihove porodice ugrožene i vrijeme je da institucije kojima je to posao stanu na put i organizatorima i izvršiocima.

U protivnom, rizikujemo da jezik mržnje, a ne razuma, postane dominantan što naše drustvo može odvesti u neželjenom pravcu.

Uvijek ću biti protiv jezika mržnje, dezinformacija, a na strani otvorenog, objektivnog i profesionalnog novinarstva i moja iskrena i puna podrška i Daliji i Danijalu i Aleksandru i Senadu, Nikoli i svima koji su se našli na udaru rigidne politike i autokratskih političara.

Jer, ako se ovo nastavi, imajući u vidu namjeru rukovodstva RS da kriminalizira klevetu i uvede autocenzuru, bojim se da ćemo gledati kako nestaju slobodni mediji i slobodnomisleci novinari i javni radnici koji su temelj demokratije u svakoj razvijenoj i normalnoj državi.

To nikada ne smijemo dozvoliti” – napisao je Zvizdić na Facebooku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,