Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić obišao gradilište mosta Svilaj: U promet bi trebao biti stavljen do kraja godine

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas gradilište mosta Svilaj na rijeci Savi koji na panevropskom koridoru Vc spaja Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Zvizdić je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu.

– To je objekat koji nas spaja sa Hrvatskom i u konačnici to će biti jedan od najvažnijih objekata na koridoru Vc koji je za BiH značajan sa regionalnog i ekonomskog stajališta i koji će spojiti Evropu sa BiH i Sarajevom, te Sarajevo s Pločama – kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, performanse mosta koji je dug 640 metara i širok 29 metara, sa tri kolovozne trake, govore o ozbiljnosti projekta.

– On predstavlja volju i namjeru razvijanja ekonomskih i dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom i jačanje širenja saobraćajne infrastrukture kao baze za unapređenje privrednog i ekonomskog života – istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da se vrlo brzo očekuju i značajniji radovi na mostu kod Gradiške koji će predstavljati bitan infrastrukturni projekat važan za privredu, ekonomski razvoj, razmjenu i protok roba, kapitala i ljudi.

Naglasio je da je riječ o ukupnoj strategiji koju ima Bosna i Hercegovina u smislu infrastrukturnog razvoja i  kreiranja razvoja graničnih prijelaza koji će imati infrastrukturu usklađenu sa evropskim standardima.

– Ovaj objekat je važan i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu, a važan je i zbog kredibiliteta naše zemlje u odnosima s Evropskom unijom – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će most Svilaj biti završen i stavljen u promet do kraja godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,