Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Država BiH potpuno zakazala po pitanju nabavke vakcina

Preuzmite sliku

Evidentno je da je država Bosna i Hercegovina je po pitanju nabavke vakcina potpuno zakazala – kazao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, gostujući na BHT1.

Naglasio je da je pogrešno skrenuta pažnja i fokus javnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo Federacije.

– Nivo Federacije i gospodin Novalić su zbog nečinjenja na nivou BiH bili prinuđeni da uđu u procese nabavke vakcine. Ja se nadam da će ta nabavka biti uspešno okončana i u tom smislu to će biti jako dobar potez Federacije. Zbog nečinjenja države i sama Federacija je malo kasnila, ali država je morala, trebala i mogla reagovati mnogo, mnogo ranije – istakao je Zvizdić.

Napomenuo je da je on još prije tri mjeseca govorio o “činjenici da COVAX instrument neće biti dovoljan za ubrzanu nabavku i potrebe stanovništva BiH, te da nema razloga da ne uđemo u bilateralne dogovore za nabavku vakcina, u smislu kupovine ili pozajmice”.

– Nije postojao nijedan jedini razlog da ne napravimo jedan međunarodni sporazum sa proizvođačima vakcina koji bi bio čist legislativni okvir da poslije toga i entiteti i, naravno, domaće veledrogerije mogu ući u nabavku vakcina od proizvođača – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima takve ugovore, te da to nije nikakva nepoznanica.

– Imamo takve ugovore sa Microsoftom, Saudijskim fondom, Kuvajtskim fondom, sa Njemačkom razvojnom bankom. To isto se moglo napraviti i sa Pfizerom i sa AstraZenecom, Sputnjikom i sa drugih proizvođačima. U tom smislu se kasnilo. Moglo se napraviti, postojale su nadležnosti, postojao je legislativni okvir. Zašto se nije to nije uradio naravno sasvim sigurno neko će morati dati građanima, koji u ovom trenutku žive u panici, strahu, njihovi bližnji su ugroženi. Svaki dan svako od nas praktično čuje da je umro neko koga lično poznajemo – kazao je Zvizdić.

Istakao je da je epidemija dosegla vrlo ozbiljne, dramatične razmjere te da vlast mora imati odgovor na takva pitanja.

– A ne sada se fokusirati negativnim komentarima na gospodina Novalića koji u ovoj situaciji, u stvari, na neki način u Federaciji jedini pokušava da sada dobavi životno potrebne vakcine. Sasvim sigurno, evidentno je da je država u ovom pitanju, po pitanju nabavka vakcina potpuno zakazala – kazao je.

Komenitarajući donaciju vakcina koje je BiH dobila od Repulike Srbije, Zvizdić je istakao kako je ta posjeta u stvari pokazala nastojanje da se neko etablira kao lider i dobrotvor u samom regionu.

– Zašto se upravo na nabavci vakcina nije pokazala mogućnost uspješnog funkcioniranja “malog Šengena”, o kojem je najviše pričao predsjednik Republike Srbije? On je pokrenuo na neki način sa premijerom Ramom to pitanje. Na sva naša potpitanja o funkcionalnosti tog Šengena, da li “mali Šengen” znači liderstvo samo jedne osobe ili jedne države u regionu ili znači jednakopravni pristup svih država u četiri slobode, koje su sa njim definisane, odgovarali su da oni žele ravnopravnost, jednakost svih država i u trgovini, u prometu roba, ljudi, kapitala, usluga, servisa – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da bi “nabavka vakcina bila primjer za to da imamo regionalnu inicijativu da šest zemalja zapadnog Balkana i njihovi premijeri zajedno sjednu i da kažu da mi želimo zajedničku nabavku, bez obzira da li od Evropske unije, ili Pfizerovu, kinesku, rusku, a onda ćemo je rasporediti u skladu sa kapacitetima i brojem stanovnika”.

– Evo neka čak bude i neki nesrazmjeran odnos unutar toga, ali neka nabavka bude zajednička. Nabavljati sam, a onda to pretvarati u neku vrstu dobrotvorstva i liderstva je previše providno. Nismo mi naivni da ne razumijemo te poruke. Naravno značajno je ako se spasi samo jedan život. Hvala  svakome ko je pomogao BiH u samim vakcinanama, ali taj broj vakcina koji je došao je u stvari samo simboličkoga karaktera. To nisu poruke koje smo mi očekivali kada govorimo o samoj regionalnoj saradnji – istakao je Zvizdić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,