Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zvanično otvorena ‘Via ferata’ u Kladnju: Projekat koji će privući brojne turiste u TK

Preuzmite sliku

Kladanj je zvanično dobio još jednu turističku atrakciju.

Riječ je o posebno uređenom alpinističko penjačkom poligonu pod nazivom ‘Via ferata’ koji se nalazi na relaciji Brateljevići – Muška voda. Ovaj projekat potpisuje italijanska agencija za razvoj i saradnju ‘CISP’.

 • Jasmina Ovčina direktorica CIPS-a za BiH kaže da je cilj ove ‘Via ferate’ da se općina Kladanj koja je inače jako bogata prirodnim bogatstvima i kulturno-​historijskim vrijednostima obogati sa još jednom turističkom ponudom koja će privući veliki broj posjetilaca onih koji su željni izazova i onih koji vole da uživaju u prirodi.

 • Alpinističko penjački poligon je podijeljen u četiri sektora različite težine i nije potrebno imati prethodno alpinističko iskustvo uz iskusne instruktore uživalo u prvim zahtjevnijim planinarskim zadacima.

 • Jedan od instruktora i idejni tvorac ovog projekta je i bh. alpinista Admir Andelić Tomba za Tuzlanski.ba kaže kako je ‘Via ferata’ rađena tokom čitave prošle godine.

 • ‘Moram na početku da istaknem kako je dio ove priče i naš pokojni Rade Šimić koji je aktivno učestvovao u projektu do nesretnog slučaja koji ga je zadesio na Prenju gdje smo bili skupa. Ferata je rađena iz čiste ljubavi prema ovom sportu sve na volonterskoj osnovi bez ikakve novčane naknade, a sve sa željom da mladi penjači sa područja Tuzlanskog kantona ostvare veliki projekat i tako promovišu ljepote Tuzlanskog kantona’ – kaže Andelić i dodaje:

  ‘Da je čitava ova priča itekako ima smisla pokazuje knjiga na vrhu u koju se već do sada upisalo preko 400 osoba koji dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Većina posjetilaca je iz Srbije, tako da ovo nije više loklana priča’ – kazao nam je Admir Andelić Tomba.

  Anđelić navodi da će ubuduće biti urađeno još penjačkih smjerova kojim će se privući  još više avanturista, a Tuzlanski kanton će postati još veća turistička atrakcija. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,