Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zukan Helez osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja na sudu

Preuzmite sliku

Opštinski sud u Bugojnu osudio je zamjenika predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i potpredsjednika SDP-a Zukana Heleza na šest mjeseci zatvora za krivično djelo davanja lažnog iskaza, prenose mediji.

Optuženom u istom predmetu Halilu Ugarku, Sud je izrekao uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od godinu dana od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mediji prenose da se prije nekoliko godina dogodio incident, nakon čega je Helez na sudu svjedočio da je u to vrijeme bio sa svojim rođakom na potpuno drugom mjestu.

Istragom je utvrđeno da je Helezov rođak, ipak, bio na mjestu incidenta što je, navodno, utvrđeno snimkom sa nadzorne kamere.

Helez je i 2014. godine, takođe u Bugojnu, imao problema sa zakonom, kada je zbog tuče u kafani osuđen na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci.

U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude, on je u pratnji dva lica ušao u ugostiteljski objekat u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, nakon čega su ga sva trojica udarali dok nije izgubio svijest. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje