Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zubac: Kulturna djeca ginu jer nemaju odbrambeni mehanizam prema divljacima 

Preuzmite sliku

Nagrađivani profesor Vedran Zubić u gostovanju na FACE TV govorio je o tragičnim ubistvima i uzrocima devijantnog ponašanja koje dovodi do tragedija.

“Živimo u nenormalnoj zajednici godinama. Vidimo momke koji divljaju, nadrogiraju se, pucaju imaju 23 godine bez dana radnog staža ali sistem im je omogućio da imaju 15.000 KM kazni a voze automobile. Sitem je zakazao. Krivi su svi, ali riba smrdi od glave u ovom društvu, pravosuđe nam je gore nego na divljem zapadu, da su se ranije adekvatno kažnjavali, već bi i neki razmislili od svojim postupcima. U zatvorima igraju play station, bildeju, izađu i ponovo maltretiraju, treba da rade u zatvoru, fizičke poslove, da grade autoput 5C, to je adekvatno.”

Zubac navodi da je demokratija doživljena kao anarhija i onda prestupnike kako navodi štite brojna tzv. ljudska prava.

“Ti ljudi voze divlje dok se tragedija ne desi, pucaju dok se tragedija ne desi. Fina i kulturna djeca koja ginu ne očekuju ovakvu divljinu, zato i ginu, nemaju odbrambeni mehanizam prema divljacima koje je vaspitao truli sistem, oni su gledali kako se niko ne kažnjava, uživali u filmovma poput rana uz, odrastali uz slogane “sve i odma”, ne žele truli kapitalizam kao njihovi roditelji i onda dolazi generacija djece kojoj je svejedno šts se dešava. Tik Tok na je najprisutniji, kriminalci su heroji, simpatični, ideali, idoli i oni se gledaju i lajkaju. Divljina koju gledamo u medijima kroz vojne sukobe je abnormalna”, navodi Zubac.

  • Zubac navodi da djeca žive igrice, žive GTA i da nemaju pojma u trenutku šta su napravili jer vjerovatno budu i drogirani.

    “Svako dijete je nevino nije se niko desio ni fašista, ni nacista ni narkoman, druptvo ga modelira, danas primiš informacija više nego ranije za cijeli živit. Dijete modelira i mijenja ponašanje u sekundi, sve je ubrzano, rnaije je škoa bila jedini prozor u svijet danas ih ima milion, škola je najnebitnija. Djeca su non-stop on line, njima je život on-line, djeca primaju informacije da je negdje vojni sukob, da je negdje pucano, da se neko razveo, nema tu pozitivnih informacija i onda na tik toku gledaju kvazimafijaše. U ovoj državi niko nije uspio a da nije vezan za politiku i kriminal, živimo u periodu gdje je uspješan onaj ko vozi automobil 70.000 KM a neuspješan je profesor geografije koji vozi Golfa 4, oni žele da se bave onim što će im donijet taj skupi automobil,” zaključuje Zubac te navodi da djeca danas nemaju potrebu da pamte jer imaju sve u telefonu uvijek dostupno a olovke drže kao koplje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje