Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zovko: Vještom politikom Sarajeva dovedeno je da se priča o mogućem sukobu, a ne više o izbornom zakonu

Preuzmite sliku

Potpredsjednica izaslanstva Evropskoga parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izjavila je u utorak u Mostaru, komentirajući aktualnu političku situaciju u našoj zemlji, da pozivi na sukobe i tenzije u BiH traže smirujući i konstruktivni odgovor, a izborna reforma veći angažman predstavnika Evropske unije.  

Komentirajući otkazanu posjetu posrednika u pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH – Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst za nastavak učešća u medijaciji oko ovog pitanja i poruke veleposlanstva EU i SAD u BiH da će rezultati biti vidljivi kada stranke zajedno budu radile na pronalasku rješenja, Zovko je rekla kako se na toj razini ne može postići naročiti napredak.

“Moje je mišljenje da se na toj razni ne može postići naročiti napredak koliko god mi imali iskusne diplomate jer ovakav stepen krize u koji je BiH upala, traži angažman izaslanika EU”, istakla je Zovko.

Ona kao potpredsjednica vanjskopolitičkoga odbora u Evropskom parlamentu traži da se na najvišoj razini EU uključi u ove pregovore.

“Sve ono što se tražilo od početka, što je tražila Hrvatska putem svojih zastupnika jest rješenje Izbornog zakona u BiH. No, vještom politikom Sarajeva dovedeno je do narativa na drugu stranu tj. da se priča o mogućem sukobu, a ne više o izbornom zakonu“, pojasnila je Zovko.

Ako ne budemo našli rješenje izbornoga zakona onda će, smatra ona, zemlja biti prepuštena situaciji ‘zamrznutoga mira’. Željana Zovko predstavila knjigu “Moj rad u Evropskom parlamentu”

Zastupnica Željana Zovko je prigodom posjeta Mostaru, u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, predstavila knjigu – priručnik onoga što jedan zastupnik u EP radi i svih onih aktivnosti koje je u posljednje dvije i po godine činila i čini na tome da svoj mandat zastupnice u EP opravda.

Čitav fokus njezinog rada je, kaže, bio na tome da se razjasni, pitanje neriješene situacije položaja Hrvata i aktualna kriza BiH koja, smatra, može izazvati sigurnosne probleme i na samu EU i njezine građane. Mladeži HDZ-a BiH poručila je da nije dovoljno samo davati potporu na izborima nego raditi na terenu i biti aktivan u svim sferama društva. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje