Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zimska rehabilitacija za djecu i mlade izliječene od raka sa područja TK

U projektu ‘Pobijedimo zauvijek mRAK’ čiji su generalni pokrovitelji Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva uzelo je učešće 80 korisnika.

Drugi dan kampa, gospodin Fadil Novalić, Premijer FBiH tokom posjete sportsko-rekreativnom Centru upriličio je i prigodno druženje sa djecom i mladima izliječenim od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti ‘PIPOL’ u sklopu projekta ‘Pobijedimo zauvijek mRAK’, čiji su generalni pokrovitelji Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva, održalo je od 24.01. do 26.01.2020. godine u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A., petu po redu, zimsku rehabilitaciju za djecu i mlade izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

U projektu zimske rehabilitacije uzelo je učešće oko osamdeset korisnika.

Drugi dan zimskog rehabilitacionog kampa mališane je posjetio i Premijer FBiH, gospodin Fadil Novalić, te je tom prilikom iskazao snažnu podršku ovo projektu, radu Udruženja ali i svim drugim projektima koji imaju za cilj unapređenje cjelokupnog društenog položaja djece oboljele od raka.

Trodnevni boravak u čistoj ekološkoj sredini, na svježem planinskom zraku, doprinio je zaštiti i očuvanju općeg zdravstvenog stanja korisnika projekta. Mališani i mladi izliječeni od raka, u pratnji članova porodice, uživali su u zimskim radostima, skijanju i sankanju, rekreativnim šetnjama, obilasku ZOO vrta, kao i brojnim organizovanim edukativnim, zabavnim i rekreativnim sadržajima.

‘Rak nije samo bolest pojedinca, rak je istovremeno i bolest porodice, a borba za potpuno ozdravljenje dugogodišnji je proces. Zimskom rehabilitacijom, kao i svim drugim aktivnostima koje su realizovane u sklopu projekta ”Pobijedimo zauvijek mRAK” željeli smo doprijeti do onih skrivenih i okom nevidljivih mjesta u dječijem tijelu koje lijekovi ne liječe, a to su dječija duša i dječiji duh. Kroz rehabilitaciju unaprijedili smo i proces resocijalizacije mališana i mladih izliječenih od raka, kao i članova njihovih porodica, koji su neizostavan dio procesa izliječenja i oporavka, čime smo doprinijeli unapređenju njihovog cjelokupnog društvenog položa’, navodi se u saopćenju Udruženja PIPOL.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,