Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zimska čarolija na Bjelašnici i Igmanu: Brojni zanimljivi sadržaji za sve posjetioce

Preuzmite sliku

Olimpijske planine Bjelašnicu i Igman svake zime posjete brojni gosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine a prije pandemije koronavirusa i brojnih drugih država, posebno iz zemalja regije.

Od samom početka ove zimske sezone koja je otvorena 12. decembra, staze i skijališta ovih bh. olimpijskih ljepotica popunjeni su skijašima i drugim posjetiocima koji uživaju u zimskoj idili koju pružaju Bjelašnica i Igman.

Bjelašnica svojim gostima nudi brojne interesantne sadržaje i usluge, raznoliku gastronomsku ponudu i vrlo kvalitetan smještaj po povoljnim cijenama.

Posjetioci koji dođu na Bjelašnicu mogu koristiti brojne apartmane i hotele čiji ukupni kapacitet trenutno iznosi preko pet hiljada kreveta.

– Prava oaza za odmor turista i skijaša –

Jedan od tri hotela na toj bh. planini je hotel “Han” koji se nalazi u samom srcu Bjelašnice sa pogledom na ski stazu i predivnim pejzažom. Hotel je otvoren tokom čitave godine, a tokom pet zimskih mjeseci predstavlja pravu oazu za odmor turista i skijaša.

Hotel “Han” raspolaže sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama kao i apartmanima sa balkonom i pogledom na Bjelašnicu. U sklopu hotelu su dva restorana, konferencijska sala, Relax Spa Zone, mesdžid i drugi sadržaji.

Menadžerica hotela “Han” Edina Kočo istakla je za Anadolu Agency (AA) da ovaj hotel raspolaže sa ukupno 51 moderno opremljenom sobom u kojima njihovi gosti mogu uživati i odmoriti se od svakodnevnice i gradske buke.

“Sobe su uglavnom dvokrevetne i trokrevetne ali mogu biti i četverokrevetne s obzirom na njihovu kvadraturu. Imamo dva restorana i konferencijsku salu koja u ovim uslovima pandemije omogućava potrebne uslove za održavanje sastanaka”, rekla je Kočo, dodajući da je popunjenost hotela na vrlo visokom nivou.

Istakla je kako se u hotelu poštuju sve potrebne epidemiološke mjere uvedene u okviru suzbijanja pandemije koronavirusa.

“Prema uputama smo rasporedili naše osoblje u dvije smjene i mjere ograničenja se poštuju. Na vratima imamo COVID redare, ne puštamo preko 30 osoba u prostoriju, svaki sat se vrši dezinfekcija svih površina”, kazala je Kočo.

– U ponudi bogata gastronomska ponuda –

Napomenula je da također gostima nude bogatu gastronomsku ponudu, od autentičnih-lokalnih do poznatih stranih specijaliteta.

“Većinom radimo autentičnu bosansku kuhinju. To je nešto što planinari jedu i traže, ali nudimo i hranu koju više vole mlađi, uključujući i italijansku hranu”, rekla je Kočo te pozvala domaće i strane turiste da posjete Bjelašnicu i njihov hotel.

Hotel “Monti” na Igmanu je još jedan hotel koji nudi odlične uvjete za odmor i uživanje u ljepotama netaknute prirode, veličanstvenim pejzažima i opuštanju na ovoj bh. planini.

Hotel se sastoji od 65 soba i apartmana koji garantuju odmor u prirodnom ambijentu, vrhunske konferencijske sadržaje, spa centar, vrhunska kulinarska iskustva u svom restoranu i moderni Spa centar sa saunom, bazenom i teretanom.

Direktorica hotela “Monti” na Igmanu Dragana Kurtagić kazala je da je ovaj hotel otvoren u decembru prošle godine, ali da je već privukao veliku pažnju posjetilaca i turista.

“Ono što nas izdvaja od ostalih hotela je to kako je objekat izgrađen. Drugo, imamo Spa centar koji je zaista drugačiji od svega onoga što su naši građani mogli da vide do sada. Naš Spa je napravljen na temu čaršije, kaldrme, ćepenaka, tako da pozivamo sve da vide kako to izgleda uživo”, rekla je Kurtagić.

Istakla je kako su, s obzirom na trenutnu pandemiju koronavirusa, ipak, vrlo zadovoljni posjetom gostiju.

“Sobe su nam popunjene. Imamo također i eksterne goste koji posjećuju hotel. Mi smo novootvoreni hotel i jako smo zanimljivi ljudima”, kazala je Kurtagić, dodajući da u hotelu svakako poštuju sve potrebne epidemiološke mjere.

“Mi smo dali sve od sebe da, prije svega, naši uposlenici vode brigu o distanci i dezinfekciji. Svaki put se posije gosta dezinficiraju stolovi i stolice. Svi naši uposlenici nose zaštitne maske i rukavice. Vodi se računa o svemu što su vlasti propisale”, rekla je direktorica ovog hotela.

– Skijaški kompleks jedinstven ugođaj –

Skijaški kompleks Bjelašnica-Igman predstavlja jedinstven prostor koji nudi brojne pogodnosti svojim gostima. Rijetka je kombinacija oštrih staza za alpske skijaške discipline i širokih prostranstava namijenjenih onima koji uživaju u trčanju na skijama.

Ski centar Igman – Bjelašnica obuhvata tri skijališta: Babin Do, Veliko Polje i Malo Polje. Babin Do se nalazi na planini Bjelašnica dok se Malo Polje i Veliko Polje nalaze na planini Igman. Babin Do je najveće od ova tri skijališta.

Skijalište na Bjelašnici raspolaže sa osam staza i pet dječijih staza, te sa tri žičare i pet ski-liftova, koji voze i do samog vrha Bjelašnice, na 2.067 metara nadmorske visine. Bjelašnica je prema tome jedinstvena i autentična planina koja svakako predstavlja jedan od brojnih dragulja bh. prirode.

Dio staza je osvjetljen visokokvalitetnom takmičarskom rasvjetom za noćno skijanje, a ski centar posjeduje i instaliran sistem za vještačko osnježavanje staza.

Bjelašnica je olimpijska planina na kojoj su se na 14. Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u alpskom skijanju takmičile legende skijaškog sporta, a 1985. je bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju.

Skijalište ima oko 15 kilometara skijaških staza, koje se protežu od 1.250 do 2.067 metara nadmorske visine. Staze na vrhu izgledaju kao visoke Alpe, dok one na sredini i na dnu prolaze kroz gustu borovu šumu, što stvara idiličnu atmosferu za skijaše i snowboardere.

– U ponudi i škola skijanja –

Ukoliko ipak neko možda ne zna skijati ili je možda zaboravio tehnike skijanja koje je nekada naučio, na Bjelašnici se nalaze učitelji skijanja koji nude instrukcije skijanja i grupne i individualne časove.

Trener u Školi skijanja “Champions” Enis Vahida za AA je kazao da već odavno daju časove skijanja i pripremaju buduće skijaše.

“Svi treneri u našoj Školi skijanja su licencirani učitelji skijanja. Mi s djecom na Bjelašnici radimo već dugi niz godina. Djeca upisuju školu skijanja. Imamo nekoliko kategorije skijaša. Znači to su djeca koja su prvi put na snijegu, djeca početnici, zatim djeca koja su već provela jedan kurs na skijanju, i imamo napredniju grupu skijaša. To su djeca koja rade sa mnom već duži niz godina”, kazao je ovaj trener.

Ističe kako je vrlo važno da djeca prve skijaške korake nauče uz pomoć i instrukcije kvalifikovanih i iskusnih učitelja skijanja.

“Mi prvenstveno radimo sa djecom, ali radimo i sa odraslima. S njima radimo obično obuku jedan na jedan. Škola skijanja traje pet dana, od ponedjeljka do petka, a vikendom su individualne obuke koje radimo i sa djecom i odraslim osobama”, rekao je Vahida.

Sarajevo se posljednjih nekoliko godina sa interesantnim sadržajima koje nudi pozicioniralo na mapu najpoželjnijih svjetskih destinacija. Kao grad posebnog ugođaja, centra različitih kultura i religija, ukusne hrane i bogate zabave postao je prepoznatljiv i nezaobilazna destinacija turista iz cijelog svijeta.

Tokom nekoliko posljednjih godina značajno je povećan broj posjetilaca i turista u gradu Sarajevu i na sarajevskim planinama, a posebno su česti gosti iz zemalja regije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje