Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zildžić: Pojedinci poput Kukića krive bivše stranke za stanje u rudnicima

Preuzmite sliku

Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH gostujući u Otvorenom studiju Radija FBiH kazao je da je stanje u elektroenergetskom sektoru posljedica historijskog naslijeđa rudnika koji su propali EP BiH, a u kojima od pripajanja do danas tehnološko-organizacijski procesi nisu na nivou da mogu pokriti sve troškove poslovanja.

„Svaki pokušaj promjene teško je išao u godina koje su uslijedile. Bez obzira koja je politika u određenom trenutku imala neki vid primata u upravljanju ja moram kazati da u našim uslovima vlasti to nikad nije bila jedna politička stranka. Još teže je na takav način tražiti samo jendog krivca, jer mnogi direktori su bili na pozicijama kao kadar raznih stranaka, da ne govorimo o tome da sau pojedinci iz jednih stranaka upravljali rudnicima, a danas iz druge stranke krive bivše stranke za stanje u rudnicima.“

Mi recimo imamo situaciju sa Mirsadom Kukićem- kazao je Zildžić.

„Ne može se ni Sindikat isključiti iz odgovornosti, jer počesto su utjecaj na odabir kadrova imali i oni. Naravno, za javnost je uvijek kriva politika koja obnaša vlast trenutna, ali problemi nisu trenutni već akutni, jer je narodski rečeno dogorjelo do nokata.“

Zildžić je kazao kako je administracija u rudnicima suprotno svim mišljenjima započetim procesom restrukturiranja, značajno reducirana.

„Za mene su za ovo stanje u elektroenergetskom sektoru i rudnicima prije svega, krivi svi oni koji su prethodnih godina, linijom nezamjeranja kupovali određeni socijalni mir iz dobiti EP i počelo se razmišljati o ozbiljnim koracima dolaskom nove Uprave. Nekad je dobiot EP BiH bila višemilionska, svake godine se sad smanjuje. Ako bi se to nastavila tendencija pozajmica i guranja rudnika na ovaj način, slijedeće godine EP ide u minus. I onda su naravno bili primorani da djeluju. Da li je to bilo na pravi način o tome možemo diskutirati. Da je bilo pravovremeno- nije, da li je rađeno na pravi način u kontekstu socijalnog dijaloga sa sindikatima- i tu imam ozbiljne zamjerke, ali da je iz menadžerskog ugla ovo bila neminovnost- jeste. To je prvi put u zadnjih deset godina da neko krene odlučno u rješavanje i to je naravno bio povod za svu ovu silnu dreku kad je riječ o smjeni generalnog direktora EP BiH.“

Glavni razlog izlaska rudara na ulice je samovoljno donošenje pravilnika o radu i radnom učinku, a ne nepoštivanje dogovora iz maja kojeg su postigli sa EP BiH.

„Ne može se nešto što se deset godina radi naopako ispaviti za dva mjeseca. Razumijem ljutnju rudara spram generalnog direktora EP, ali jednog dana će mu biti zahvalni. Mi moramo doći do restrukturiranja koje je glavni povod za potpisivanje bilo kojeg dogovora. To je uslov za sve. Moramo doići do rudnika koji su likvidni u poslovanju, da proizvode dovoljno uglja i rude, a da imaju smanjenje troškova. A ne ovaki da su svaki mjesec svi osim jednog rudnika u minusu. To je neodrživo.“

Donijet će se novi Pravilnik u skladu sa socijalnim dijalogom između menadžmenta i rudara to jeste Sindikata. Ono što je važno jeste da Sindikat shvata neophodnost restrukturiranja, njima je jasno da se plate ne mogu isplaćivati bez doprinosa među ostalim. Ali restrukturiranje mora biti obavljeno na human način i u dogovoru sa Sindikatom- kazao je Zildžić.

„Plate rudara trebaju biti bolje. Kada dođe do povećanja cijene uglja znači da će se povećati solventnost Kreke, Kreka ima svoje obaveze. Ali se moraju obezbijediti uslovi za odlazak u penziju. Trenutno sad rudari primaju platu, ali se moramo pobrinuti za onog koji ide u penziju. I tu se Vlada obvezala na jedan, a rudnik na drugi dio.“

Neko je u eter pustio priču o administrativnim radnicima.

„U tim administrativnim radnicima ima mnogo invalida rada i djece poginulih rudara. I to je nešto što rudnici vuku od rata na ovamo i nemojte da otvaramo teme koje su bolne i nisu lako rješive, ali jeste činjenica da ima i onih koji su zaista višak.

„Sporazumom Vlade i Sindikata povećanje cijene uglja neće ići na štetu domaćinstava već će taj neophodni iznos EP BiH obezbijediti iz tržišnog snabdijevanja koje podrazumijeva prodaju struje vani među ostalim. Međutim, neophodno je da u narednom periodu rudnici prihvate obavezu i odgovornost da dođe do unapređenja poslovanja i restrukturiranja da bismo mogli negativno poslovanje amortizirati. Postignuti sporazum Vlade i Sindikata je odličan osnov za to“- poručio je Zildžić.

Mi danas imamo situaciju kakva jeste i moramo to rješavati. Vraćati se nazad je besmisleno, time neka se bave istražne organi. Nećemo ništa riješiti pronalaskom krivca.

„Najbolja rješenja su ona koju najbolja za EP i za rudare. Mislim da je sporazum Vlade i Sindikata dobar i to je sporazum u kojem su svi išli korak nazad na dobrobit Kreke i rudara koji u njoj rade i EP kao glavnog društva. Ne trebamo pozivati na ostavke, jer ko nam garantira da svaki naredni neće isto raditi loše? Trebamo naći rješenje“- zaključio je Zildžić. (Autor: Jasenka Tica Isović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje