Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zijahu A. Sokoloviću dodijeljena nagrada “Adem Ćejvan”

Preuzmite sliku

Nagrada “Adem Ćejvan” je godišnja nagrada Festivala bosanskohercegovačke drame i dodjeljuje se za životno djelo bosanskohercegovčkom glumcu ili glumici. Ovogodišnju Nagradu “Adem Ćejvan” Organizacioni odbor 17. festivala bosanskohercegovačke drame je danas dodijelilo istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Zijahu A. Sokoloviću.

– Zijah A. Sokolović jedan je od najznačajnijih i najpopularnijih bosanskohercegovačkih teatarskih glumaca (…) Predstavu ‘Glumac je… glumac je… glumac’ za 40 godina njenog postojanja Sokolović je igrao više od 1600 puta, predstavu ‘Cabares cabarei’ je za 26 godina igrao je više od 1350 puta, predstavu ‘Ko bajagi donijela me roda’ za 25 godina igrao je više od 800 puta, predstavu ‘Međuigre 0-24’ za 12 godina više od 250 puta… Ni u kojem slučaju, ne treba zaboraviti njegova glumačka ostvarenja u predstavama Kamernog teatra 55, koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka bio njegovo matično pozorište, kao i ostvarenja u predstavama drugih bosanskohercegovačkih i inostranih teatara i producenata. Tih predstava je bilo 126. Za svoj rad Zijah A. Sokolović je dobio preko 60 nagrada, a glumio je i u 33 filma i u 24 serije – istaknuo je predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić u obrazloženju nagrade.

Sokolović je zahvalio na ovoj značajnoj nagradi i istakao kako je glumcu najveća čast dobiti nagradu koja nosi ime po značajnom glumcu, te je naglasio kako je veliko zadovoljstvo ući u historiju značajnih imena dobitnika ove Nagrade.

U sklopu dodjele Nagrade „Adem Ćejvan“, predstavljena je i knjiga Srđana Vukadinovića „Scenski kosmos Zijaha Sokolovića“. O knjizi su govorili: Zijah A. Sokolović, Hasan Džafić, Danijela Regoje i Srđan Vukadinović.

U čast dodjele Nagrade „Adem Ćejvan“, u 22 sata će biti odigrana monodrama Zijaha A. Sokolovića „Međuigre 0-24“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje