Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zijad Krnjić: Penzioneri u TK sa najnižom penzijom dobijaju ukupno 200 KM jednokratne pomoći

Preuzmite sliku

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine će uz julsku penziju, koja će biti isplaćena 5. augusta dobiti pomoć od 100 KM. Naime, ova pomoć je u sklopu Uredbe u sklopu programa pomoći stanovništvu ugroženom poskupljenjima usljed globalne inflacije koju je donijela Vlada FBiH.

Direktor Federalnog zavoda MIO/PIO, Zijad Krnjić za Tuzlanski.ba je naveo da novčanu pomoć u iznosu 100 KM dobijaju svi korisnici penzija od FZ MIO/PIO koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, ali da postoje i oni koji neće dobiti pomoć.

“Jednokratnom finansijskom pomoći će biti obuhvaćeni svi penzioneri Federalnog zavoda PIO/MIO sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, osim onih koji su zaposleni, a istovremeno koriste i penziju. Očekivani broj je oko 370.000. ”

Obzirom da je i Vlada TK odobrila jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM, smatrate li da bi i drugi/niži nivoi vlasti trebali slijediti istu praksu, kako bi iznos pomoći bio veći?

“Vlada TK je donijela odluku da isplati jednokratnu pomoć svim penzionerima sa prebivalištem u TK, koji primaju minimalnu penziju, takođe po 100 KM, što će biti isplaćeno 5. augusta, uz julsku penziju. Tako će penzioneri u TK, sa najnižom penzijom, uz penziju za Juli, 5. augusta primiti još po 200 KM ,a ostali po 100 KM. Osim FBiH i TK, još su dvije općine u Kantonu Sarajevo: Vogošća i Novo Sarajevo izdvojile po 50 KM za penzionere sa minimalnom panzijom.” navodi Krnjić, te dodaje:

“Obzirom da su u 2022. godini budžetski prihodi svih nivoa vlasti značajno porasli, te da je buknula inflacija, ja sam vjerovao da će se svi kantoni povesti za, socijalno i ekonomski, veoma pametnim i pozitivnim primjerom TK. Za sada nisu, ali poručio bih im da još nije kasno.”

Koliko novca iz budžeta je tačno izdvojeno za ovu namjenu i koliko penzionera će biti obuhaćeno?

“Za isplate iz prethodnih odgovora ,FBiH je izdvojila 37,5 miliona KM, a Tuzlanski kanton je izdvojio 3,76 miliona KM.

Na koji način su sredstva obezbjeđena?

“Prihodi svih budžeta su značajno porasli, a FBiH i TK su sukladno svojim zakonima i podzakonskim aktima, odlučili da dio tih viškova u budžetu potroše tako što će pomoći penzionerima da saniraju ovaj inflatorni udar.”

Obzirom da je proteklo skoro mjesec dana od donošenja odluke, da li imate neke informacije sa terena, kakve su reakcije na donošenje ovakvih mjera?

“Penzionerska populacija je veoma pozitivno primila ove odluke FBiH I TK, jer je prepoznala da i neko u vlasti razmišlja da postoje i oni i da im treba pomoći u teškoćama. U medijskom prostoru se može primjetiti da neke političke snage “pljuju” na ove odluke, nastojeći penzionerima usaditi protivljenje svemu, ali 370.000 penzionera u FBiH I 37.600 njih u TK, će osjetiti da je urađeno nešto pozitivno.”

Koja je procedura isplate pomoći za navedene kategorije socijalnougroženog stanovništva?

“Prijem tih sredstava je potpuno pojednostavljen. Penzioneri će, jednostavno, od poštara ili na račune kod banaka ,dobiti po 100 KM, a oni sa minimalnom penzijom iz TK po 200 KM, više od iznosa julske penzije, 5. augusta, a to će im biti iskazano na čeku.”

Da li će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti?

“Bilo bi bolje da nema vanrednih okolnosti, kao što je ovaj inflatorni udar, te da penzioneri primaju penziju onakvu kakvu im je zakon odredio, ali ako bude razloga za vanredne mjere, svakako će biti poduzimane. Za sada bi bilo dovoljno dobro da ostali kantoni slijede primjer TK.” u razgovoru za Tuzlanski.ba zaključuje Direktor Federalnog zavoda MIO/PIO, Zijad Krnjić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje