Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zeničani održali tradiciju Čimburijade, uz poštivanje propisanih mjera

Preuzmite sliku

Forum građana Zenice, zbog loše epidemiološke situacije, ni ove godine nije organizirao prateće kulturno-zabavne i druge sadržaje u sklopu tradicionalne Čimburijade i uputio je apel građanima da odustanu od masovnog okupljanja.

Iz Foruma građana Zenice zahvalili su se sugrađanima što su prihvatili njihov apel i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svako na svoj način, u kućnoj atmosferi i u manjim grupama, obilježili dolazak proljeća i tako nastavili ovu zeničku tradiciju.

Primjereno aktuelnoj situaciji Forum građana Zenice je u sklopu Čimburijade – 2021 organizirao određene sadržaje i aktivnosti. Urađen je promotivni video-spot o pravljenju zeničkog čimbura, kao jednog od simbola Čimburijade.

Na objavljeni konkurs za fotografije o temi “Zenički čimbur u doba korone” pristigle su brojne fotografije, a u skladu s kriterijumima, odabran je uži izbor od 20 fotografija. Na osnovu broja glasova putem facebook stranice nagrađene su fotografije koje su dostavili: Amela Hukić, Edhem Fejzić, Ibrahim Krehmić, Mevla Zahirović, Fahrudin Heco, Haris Šarić i Nasiha Kadrić.

– U ovom periodu maksimalno smo se posvetili i pripremanju dokumentacije za nominiranje Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, pri čemu imamo podršku Grada Zenica i Federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe – saopćeno je iz Foruma građana Zenice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,