Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zenica: Prvi put u BiH urađena operacija tumora mozga uz korištenje natrij-fluoresceina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na odjelu Neurohirgije u Kantonalnoj bolnici Zenica uspješno je urađena, prvi put u našoj zemlji, operacija tumora mozga uz korištenje natrij-fluoresceina, boje koja se akumulira u tumoru i diferencira bolesno od zdravog tkiva mozga. Uvjet za primjenu ovog metoda bio je uz ostalo opremanje hiruške sale i nabavka suvremenog operacionog mikroskopa, ali i edukacija tima neurohiorurga, instrumentaraca i anesteziologa.

Hiruški zahvati na otklanjanju tumora mozga su visokorizični prije svega zbog opasnosti da se odstranjivanjem bolesnog ošteti i zdravo tkivo ovog organa. Primjenom novog metoda, takozvanog bojenja tumora, koji značajno smanjuje taj rizik, tim ljekara u Kantonalnoj bolnici Zenica obavio je prvi takav zahvat.

– Operacija je protekla uredno, nije bilo nikakvih komplikacija. Pacijent je već na odjelu i započet je postoperativni tretman. Kontrolni snimci su pokazali zadovoljavajuće stanje nakon operacije – ističe prof. dr. sc. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Ranije je u pripremi za primjenu ovog metoda tim neurologa, instrumentaraca i anesteziologa prošao edukaciju u referentnoj bolnici u Njemačkoj. Također, nabavljen je suvremeni operacioni mikroskop s pripadajućom opremom, za šta je Vlada ZDK-a izdvojila oko 900.000 maraka.

– Primjena fluorosceina nam omogućava puno više, boja oboji bolesno tkivo i jednostavnije nam je odrediti granice bolesnog i zdravog tkiva, što omogućava kolegama sa onkologije da budu efikasniji s njihovim metodama liječenja – pojašnjava mr. biomed. sci. Aldin Jusić, šef Odjela neurohirgije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

– Ova metoda ima veliki značaj za pacijente i za neurohiruge jer je cilj operacije tumora mozga uvijek što je moguće veće odstranjenje, a da se pacijentu ne naškodi. Pacijentu damo mogućnost dužeg preživljavanja, a da deficit koji se eventulano može javiti nakon operacije bude što manji i da pacijent bude što funkcionlaniji – navodi prof. dr. Skomorac.

Ova metoda se u razvijenim zemljama koristi u hirurgiji oka , a u posljednje vrijeme i u vaskularnoj neurohirurgiji. Opremu za hiruški tretman tumora mozga bojenjem, za sada u našoj zemlji, uz Kantonalnu bolnicu u Zenici ima jedino Klinička bolnica u Mostaru. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,