Utorak, 4. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zenica na nogama: Rudari se grupišu u Staroj jami

Oko 30 rudara iz jame Raspotočje u Zenici krenuli su prema Staroj jami, koja se nalazi na drugoj strani grada, gdje će se pridružiti drugim rudarima, njih oko stotinu, koji su od sinoć u štrajkuju, jer im Uprava nije isplatila tople obroke i regres.

Očekuje se da bi prema Staroj jami svakog trenutka mogli krenuti i rudari jame Stranjani, kako bi i oni pružili podršku kolegama.

Zenički rudari od jučer odbijaju sići u jamu sve dok im ne budu ispunjeni zahtjevi.

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica Stara jama sinoć su proveli besanu noć na kapiji rudnika, zahtijevajući od Uprave ispunjenje nekoliko zahtjeva.

Rudari treće i prve smjene protestvuju zbog kašnjenja isplate toplog obroka i regresa.

Tehnički direktor Munir Halilović kazao je rudarima da su sredstva uplaćena, ali mu rudari ne vjeruju. Kažu da problemi u rudniku traju već šest mjeseci, i više ne žele šutjeti.

Bio je Bajram, djeca su krenula u školu, ja svom djetetu nemam dati ni jednu marku – izjavio je rudar Amir Arnaut, što je i poruka svih rudara.

Rudari ističu kako su jednoglasni u zahtjevima kolega koji su u štrajku od srijede navečer ali naglašavaju kako u jami ima još dosta problema, koje je Uprava obećala riješiti nakon rudarske nesreće prošle godine u kojoj je živote izgubilo pet njihovih kolega, ali sve je ostalo na obećanju.

Naravno da podržavamo naše kolege i da tražimo isplatu regresa ali nas ovdje muče i mnogi drugi problemi. Želim istači kako smo spremni ostati cijelu noć ovdje odnosno sve dok Uprava ne usvoji i ne realizuje naše zahtjeve – kazao je Jasmin Hanjalić električar u jami Raspotočje, javlja reporter bh. novinske agencije Patria, koji se nalazi na licu mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,