Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zenica: Izvučeno tijelo četvrtog rudara iz jame Raspotočje

Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da je iz jame Raspotočje RMU Zenica izvučeno tijelo i četvrtog rudara, Hajrudina Bradarca.

Naime, do večeras su izvučena tijela četvorice rudara, od ukupno pet koliko ih je ostalo u jami Raspotočje RMU Zenica.

Duranović je dodao da se nastavlju akcije traženja i izvlačenja tijela petog rudara Fejze Isakovića.

Pojasnio je da se radi na uspostavljanju ventilacije i izrazio nadu da će tokom sutrašnjeg dana biti izvučeno i tijelo nastradalog rudara Fejze Isakovića.

Tijelo Hajrudina Bradarca je nakon izvlačenja na površinu upućeno na prosekturu Kantonalne bolnice u Zenici.

Ranije danas su izvučena tijela trojice rudara: Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača te su otpremljena prema Kantonalnoj bolnici Zenica.

Podsjetimo, Duranović je ranije potvrdio da je lociran i peti rudar.

U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine, nakon gorskog udara koji se dogodio, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima.

U toku jučerašnjeg dana iz jame je evakuisano 29 rudara. Jamu Raspotočje osiguravaju pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Gorski udar nisu preživjeli: Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.

Vlada FBiH danas je na hitnoj sjednici odlučila da, zbog teške rudarske nesreće u jami “Raspotočje“, u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove dženaze, ponedjeljak, 8. septembar u Federaciji BiH bude Dan žalosti.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Federacije BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Federalna vlada je, također, odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz tekuće rezerve Vlade Federacije izdvoji 50.000 konvertibilnih maraka. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje