Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene za isti posao i dalje zarađuju manje od muškaraca

Preuzmite sliku

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji u prosjeku iznosi od 11 do 16 posto u korist muškaraca, dok je evropski prosjek 16,3 posto, a globalno 23 posto.

Na ove podatke je upozorila potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, prenosi Anadolu Agency.

Ove godine prvi put u svijetu obilježava se Međunarodni dan jednakih zarada. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u svijetu žene zarađuju 77 centi za svaki dolar koji muškarci zarađuju za rad jednake vrijednosti, s tim što je još veći jaz u plaćama za žene s djecom.

Ovim tempom trebat će sljedećih 257 godina da se smanji globalni jaz u plaćama među spolovima.

Tim povodom Mihajlović je podsjetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u naplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

“Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje. Epidemija koronavirusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo,” rekla je Mihajlović.

Dodala je da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo”, zaključila je Mihajlović.

Međunarodni dan jednakih plaća, koji se prvi put obilježava danas, 18. septembra, predstavlja dugogodišnje napore na postizanju jednake plaće za rad jednake vrijednosti i nadovezuje se na predanost Ujedinjenih naroda ljudskim pravima i protiv svih oblika diskriminacije, uključujući diskriminaciju žena i djevojčica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje