Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene u crnom: Pamtimo žene silovane u ratu u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine, Žene u crnom će 19. juna 2018. godine, posjetiti Foču, gdje će organizovati protest u crnini i šutnji, saopćilo je udruženje Žene u crnom.

Žene u crnom ovim protestom podsećaju da je: tokom rata u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1996), Foča je bila mjesto vjerovatno najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini.

Da je Haški tribunal u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

Žene u crnom i ovom prilikom nastavljaju da iskazuju solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, te da njeguju politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH, navodi se u saopćenju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: