Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žene marširale u Banja Luci: Nismo rođene samo da rađamo

Preuzmite sliku

Nevladine organizacije iz Banje Luke, predvođene Udruženjem “Oštra nula” organizirale su danas osmomartovski marš pod parolom „Nismo rođene samo da rađamo…“

Aktivistkinja Udruženja “Oštra nula” Milica Pralica kazala je da parolom “Nismo rođene samo da rađamo!” žele da ukažu da se uloga žene u društvu ne može svoditi samo na rađanje i podizanje djece.

“Zbog tradicionalnih normi koje su nametnute u našem društvu, da žene treba da budu samo majke, nevidljive domaćice, odlučile smo da istaknemo da svaka žena u BiH i svijetu ima pravo na izbor da li će da bude majka ili ne” navela je Pralica.

Društvo ženama treba da omogući, dodala je, jednake mogućnosti za učešće u političkom i društvenom životu, posao na kojem neće biti „izrabljivane“ ili dobiti otkaze zbog trudnoće.

Također, traže i da se otklone sve barijere da bi osobe s invaliditetom bile što vidljivije, a ne kao sada – socijalno marginalizirana i izolirna grupa.

“Banja Luka se ove godine priključila i generalnom osmomarstovskom maršu, koji organizira Međunarodna ženska štrajkačka asocijacija, a koji je nastao kao odgovor na trenutno stanje žena u društvu, koje doživljavaju ekonomsko, socijalno, političko i fizičko nasilje”,  istakla je Pralica dodajući da je simbol ovogodišnjeg marša crna boja.

Pozivala je sve žene, koje 8. marta ne mogu protestovati s nama, da obuku nešto crno i na taj način podrže međunarodni štrajk žena čiji je ovogodišnji slogan „Solidarnost je naše oružje“.

I Dubravka Vujinović-Božić, aktivistkinja Udruženja „Drip“, istakla je da žene nemaju status u društvu koji treba da imaju, jer se suočavaju s brojnim problemima, kao što je slučaj da poslodavci ne žele radnice koje će ostati u drgom stanju ili zbog toga dobijaju otkaz.

“Nadamo se da će se to promijeniti, a uspjeli smo da izborimo i za neke promjene u porodilištima”, dodala je ona.

I Tanja Mandić-Đokić u ime Udruženja žena s invaliditetom-Nika je naglasila da u ovom osmomarstovkom maršu učestvuju žene s invaliditetom, ali da mnoge od njih nisu danas prisutne zbog raznih barijera, nemaju prijevoz, osiguranu egistenciju i pristupačnost svim resursima društva.

Neophodno je, naglasila je, da ne budu diskiminirane ni kao žene, ni kao osobe s invaliditetom.

Učesnici današnjeg marša povodom Međunarodnog dana žena, nakon okupljanja ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske svoje poruke iznijeli su i na Trgu Krajine u Banjoj Luci. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje