Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ženama u FBiH muškarci više pomažu u kućanskim poslovima nego onima u RS-u

Preuzmite sliku

Žene koje žive u Federaciji BiH imaju veću pomoć svojih partnera u obavljanju kako povremenih tako i rutinskih kućanskih poslova nego one koje žive u Republici Srpskoj.

Ipak, neke poslove, poput čišćenja toaleta i peglanja, pranja rublja, mijenjanja posteljine, pranja i brisanja podova, brisanja prašine, usisavanja, u gotovo 80 posto slučajeva obavljaju isključivo žene.

Rodne podjele i dob

Muškarci nešto češće od ostalih rutinskih kućanskih poslova obavljaju zadatke vezane za brigu o kućnim ljubimcima. Nije im stran ni odlazak u kupovinu po kućanske potrepštine, kao ni pospremanje kreveta.

– Kada je riječ o razlikama u rezultatima između žena iz FBiH i RS-a u obavljanju povremenih kućanskih poslova u što spadaju, naprimjer, odlazak krojaču, u hemijsku čistionicu, održavanje automobila, promjena plinske boce, krečenje…, podaci pokazuju kako žene iz RS-a češće obavljaju povremene kućanske poslove isključivo ili većinom same (21,3% naprema 12,3%). U skladu s tim, žene koje žive u RS-u češće utroše od 21 do 30 sati na obavljanje ovih poslova od žena iz FBiH (6,8% naprema 2%).

Žene starije od 40 godina znatno češće od mlađih žena provode između 21 i 30 sati sedmično obavljajući povremene kućanske poslove, dok žene višeg stepena obrazovanja znatno češće ove poslove obavljaju manje od 10 sati sedmično, a žene sa završenom i nezavršenom osnovnom školom znatno češće – između 21 i 30 sati sedmično – pokazalo je istraživanje “Uticaj rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u BiH” koje je nedavno proveo Institut za razvoj mladih “KULT”.

S druge strane, partneri žena iz FBiH troše znatno češće od 10 do 20 sati na obavljanje ovih poslova (33,9% naprema 21,9%), a partneri žena iz RS-a manje od 10 sati (73,5% naprema 60,8%) – navodi se u istraživanju.

 • Koji poslovi i vrijeme

  Žene koje žive na području RS-a češće od onih iz FBiH ističu da isključivo ili većinom one obavljaju i mentalni rad vezan za obavljanje povremenih kućanskih poslova (15,3% naprema 5,8%), dok žene iz FBiH to češće rade podjednako s partnerima (44,8% naprema 30,6%).

  Koliko će sati žena sedmično provesti obavljajući povremene kućanske poslove, ovisi i o godinama, kao i stepenu obrazovanja.

  Kada je riječ o razlikama u rezultatima između žena iz FBiH i RS-a u obavljanju rutinskih kućanskih poslova (peglanje, pranje posuđa, kuhanje…), podaci pokazuju da ih parovi iz FBiH češće obavljaju ravnopravno (7,4% naprema 2,9%). Međutim, žene koje žive u FBiH češće utroše od 21 do 30 sati na obavljanje ovih poslova od žena iz RS-a (37,6% naprema 23,8%), a žene iz RS-a manje od 10 sati (31% naprema 18,2%).

  S druge strane, i partneri žena iz FBiH troše više vremena obavljajući ove poslove – znatno češće troše od 10 do 20 sati (19,3% naprema 9,3%), a partneri žena iz RS-a češće troše manje od 10 sati (90,1% naprema 80,3).  (vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje