Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja naoružanih: U BiH osim “lakog“ oružja zaplijenjeni puškomitraljezi i PAM-ovi

Preuzmite sliku

Dvadeset i tri godine poslije rata Bosna i Hercegovina i dalje ima velike probleme sa nelegalnim oružjem. Podaci policijskih organa u BiH u najmanju ruku su zabrinjavajući.

Tako je Federalna uprava policije (FUP) u aprilu ove godine zaplijenila 10 komada teškog naoružanja: puškomitraljezi, protivavionski mitraljezi (PAM) i slično.

U istom mjesecu zaplijenjene su i automatske puške i automatski pištolji (hekleri, škorpioni i uziji), ručne bombe, te 712 komada municije. Samo u prva tri mjeseca ove godine zaplijenjeno je 69 pištolja i 19 automatskih pušaka, piše portal Fokus.ba.

Kazne za posjedovanje ove ili bilo koje druge vrste naoružanja koje nije legalizovano su drastične.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je prošle godine Zakon o nabavci, držanju i nošenju oružja. Zakon predviđa novčane kazne od 1.000 do 1.500 konvertibilnih maraka (KM) za osobe koje nabave municiju za oružje za koje ne posjeduju oružani list, kao i za one koje bez odobrenja skupljaju i prodaju staro oružje, te za osobe koje oružje zamijene za ono za koje nemaju dozvolu.

No, to očito nije imalo mnogo efekta na pojedine građane, imajući u vidu količine koje su zaplijenjene u proteklim mjesecima.

Osim nelegalnog oružja, u BiH je sve više onih koji podnose zahtjeve za nabavljanje oružja. Kao razloge građani pri podnošenju zahtjeva navode: ličnu sigurnost, bavljenje lovom i sportom.

U toku 2016. i 2017.godine, na pdručju Kantona Sarajevo, fizičkim licima je izdato 2.094 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 2.506 oružnih listova.

„Svakodnevno se podnose zahtjevi za nabavku oružja i provode se postupci u cilju utvrđivanja da li podnosilac zahtjeva ispunjava uslove propisane zakonom“, rekli su za Fokus.ba iz MUP-a KS.

Na području Federacije BiH samo u prva tri mjeseca ove godine izdata su 1.499 odobrenja za fizička lica za nabavljanje oružja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,