Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Željeznice FBiH profitirale na Vranduku

Preuzmite sliku

Haos u cestovnom saobraćaju izazvan loše organizovanom rekonstrukcijom tunela Vranduk na magistralnoj cesti M-17 donio je nevjerovatan profit Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje Indikator.ba.

Od početka radova na tunelu do prve dekade jula u vozovima na relaciji Sarajevo-Doboju i obratno povećan je broj putnika a prihod vrtoglavo porastao posebno na stanicama Zenica, Žepče, Zavidovići i Maglaj. Prema podacima sa tamošnje bliletarnice stanica u Žepču je prije početka rekonstrukcije cestovnog tunela Vranduk imala mjesečni prihod od 2.500 KM, a u junu je iznosio približno 5.700 što je povećanje za oko 60 procenata!

“Svakodnevno svjedočimo o povećanom interesu ljudi za prevoz željeznicom”, tvrdi ovim povodom i šef stanice u Maglaju Esad Mujkić.

Zenica i Doboj povezani su duplim željezničkim kolosijekom što omogućava stalni i nesmetani saobraćaj u oba pravca i to je izazov Upravi Željeznica FBiH da hitno razmišlja o uvođenju novih sezonskih, odnosno lokalnih vozova na toj pruzi. U ovom dijelu BiH veliki je broj stanovnika koji žive u jednom a rade u drugom gradu. Mrcvarenje u automobilu u dugačkoj koloni pred Vrandukom teže im pada nego osmosatno radno vrijeme zbog čega su se mnogi odlučili da na posao, a potom i kući umjesto autom idu vozom.

Ovih dana na lošu posjetu turista uzrokovanu dugim kolonama vozila na cesti i zastojem u saobraćaju reagovali su i stanovnici Vranduka. No, do sada nikom na um nije palo da uspostavi dnevni turistički voz do tog starog grada na čemu bi željeznice uz podršku kantona, lokalnih vlasti i turističkih agencija mogle dodatno da profitiraju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,