Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Željana Zovko optužila Tursku da stoji iza izbora Komšića u Predsjedništvo BiH

Preuzmite sliku

Evropskog parlamenta održao je danas raspravu o oktobarskim izborima u BiH, a govorilo se i o amandmanima na godišnji Izvještaj Evropskog parlamenta o stanju u BiH.

Izvještaje su pred Komitetom podnijeli šef posmatrače misije Frank Engel i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

Engel je u izvještaju podsjetio na komplikovano ustavno uređenje BiH, kao i na izborni proces u BiH, koji je, prema njemu, uprkos svim složenostima, protekao relativno uredu.

Engel je istakao kako je veliki broj mladih u BiH u okviru kampanje koalicije Pod lupom pokazao interes za izbore, te je dodao kako je pozitivno to što su mladi iskazali interes za građane prije političara.

Nekadašnja mabasadorica BiH u Italiji, a danas hrvatska zastupnica Željana Zovko izazvala je kontroverze svojim govorom oko izbornog procesa u BiH, prije svega što ništa od onoga što je Zovka kazala nije navedeno ni u jednom dosadašnjem izvještaju.

Zovko je direktno optužila Tursku da je utjecala na “Bošnjake da izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Imali smo posjetu turskog predsjednika Erdogana godinu dana prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima”, rekla je Zovko.

Stalni izvjestilac EP za BiH Christian Dan Preda je poručio kako je tokom procesa usklađivanja amandmana došlo do postizanja dogovora o velikom broju kompromisnih amandmana koji će se kasnije naći u finalnoj verziji izvještaja.

“Konstitutisano je novo Predsjedništvo BiH, bivši član Predsjedništva Čović je posjetio Hrvatsku, predsjedavajući Dodik je slavio sa kineskim i ruskim amabasadorom i to nam pokazuje konačni cilj. Sada je ključno je da se vlast na svim nivoima formira u interesu građana”, kazao je Preda. (Patrija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje