Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni turizam: U BiH se sve više dolazi zbog manjih troškova liječenja, ali i uljepšavanja

Preuzmite sliku

Posljednji trendovi pokazuju da sve više turista dolazi u Bosnu i Hercegovinu, osim na rekreaciju i razonodu, i na rehabilitaciju i neinvazivne zahvate zbog znatno nižih cijena u odnosu na njihove zemlje.

Prateći trend i “Reumal” Fojnica, koji se donedavno doživljavao kao rehabilitacijski centar, namijenjen za relativno stariju, zdravstveno – problematičniju populaciju, postao je primamljiva destinacija i za goste koji nemaju izraženu potrebu za liječenjem, već za aktivnim odmorom, zabavom i rekreacijom.

 • – Različitim oblicima edukacije osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima, i lječilište ‘Reumal’ Fojnica, je nastojalo prednjačiti u odnosu na konkurenciju i biti zadani cilj svima koji se bave rehabilitacijom. Jednostrano turističko profiliranje sredine, vremenom je postalo limitirajući faktor njenog daljeg turističkog razvoja i zahtijevalo žurne preinake – istaknuo je za Fenu izvršni direktor Alija Mukača.

  Stoga su renovirali kompletne objekte, od smještajnog dijela, preko fizikalne, bazena, restorana, izgradili wellnes bazene i prateće objekte te dobili prostor za uvođenje potpuno novih sadržaja.

  – Velikim dijelom smo tako uspjeli razbiti tabu temu da se u ‘Reumal’ dolazi samo ako ste bolesni – navodi izvršni direktor ovoga lječilišta.

 • Kaže da im dolaze gosti iz cijelog svijeta i regije, a u zadnje vrijeme i s Bliskoga istoka, no, da je i dalje najveći broj njih ipak iz naše zemlje i naša dijaspora.

  Po njegovim riječima, zadržavaju se u prosjeku sedam dana, a sezona traje cijele godine.

  Trenutna popunjenost Reumala je oko 95 posto i tradicionalno najposjećeniji mjesec u godini je listopad.

  Mukača napominje da se cijene mijenjaju u određenim periodima i da se razlikuju po načinu potpisanih ugovora za određene kategorije te se kreću od 60 maraka po osobi po danu. Za umirovljenike su cijene do 105 maraka za osobno plaćanje sa smještajem u jednokrevetnoj sobi.

  Turisti iz regije i inozemstva vraćaju se u svoje zemlje uljepšani i zadovoljni

  – Gosti iz regije i inozemstva uveliko dolaze i na uljepšavanje. Zadrže se par dana koliko je potrebno za jedan nekirurški zahvat, obiđu zanimljivije destinacije naše zemlje i vrate se s ljepšim licem, nosem, zubima – kaže dr. stomatologije i certificirani liječnik za nekirurške intervencije Jelena Krčum.

 • Ona smatra da dijasporu i strance posebno privlači sam pristup pacijentu.

  – Ovdje se liječnici posvete sto posto pacijentu, što njima ulijeva veliku sigurnost. Također cijene su primamljive, a koriste se apsolutno isti materijali kao i u inozemstvu – navodi dr. Krčum.

  Neki tretmani i do šest puta jeftiniji

  Cijena usluge je u nekim zemljama i do 6 puta veća nego u BiH.

  Usporedbe radi, u Švicarskoj aplikacija botoksa košta 1 500 franaka, a u BiH 500 maraka. Također 1 ml hijalurona u BiH košta 500 maraka, naravno, ovisno i o brendu, a u Hrvatskoj oko 800 maraka.

  – Klijenti nam dolaze iz Njemačke i Švicarske i Austrije te iz Hrvatske, i to i stranci i dijaspora. Najtraženije su nam usluge primjena dermalnih filera u svim regijama lica i aplikacija botulinumom toksinom (botoks) , a osim ženske populacije, o svom izgledu jako brinu i muškarci – ustvrdila je dr. Krčum.

  Smatra da je BiH apsolutno konkurenta jer ima stručno i educirano osoblje koje sudjeluje na svjetskim kongresima, stručnim skupovima i savjetovanjima.

  Ivana Mlikota Martinović, zdravstvena djelatnica i kozmetologinja kaže kako su joj klijentice iz regije; Srbije, Crne Gore i Hrvatske te Slovenije postale redovite.

 • Zbog povoljnih cijena i kvalitetne usluge klijentice, odnoso klijenti se vraćaju ili dovode svoje prijatelje, rodbinu – navodi kozmetologinja Ivana.

  Napominje kako joj je najtraženiji tretman microneedling i kemijski piling za problematičnu kožu, akne i ožiljke te uklanjanje hiperpigmentacije.

  Riječ je, veli, o neinvazivnim metodama pomlađivanja, zatezanja lica koje zaista daju odlične rezultate.

  Podsjeća kako jedan tretman micronidlinga u Frankfurtu u Njemačkoj košta oko 250 eura, a kod nas u BiH oko 150 maraka.

  -To stvarno nije mala razlika, a klijenti dobiju visoko kvalitetnu uslugu, kao bilo gdje u inozemstvu – tvrdi Ivana.

  Tretmani se izvode visokokvalitetnim pilinzima

  Tretmane naime, Ivana radi Mesoesteticom, najvećim proizvođačem koktela za mezoterapiju i vodećima u kemijskim pilinzima za profesonalnu upotrebu koje, uz kozmetologe koriste i doktori, dermatolozi u klinikama.

 • Brend menađerica ove farmaceuteske kuće za BiH Anita Onufrija smatra našu zemlju ništa manje kokurentnom u odnosu na regiju ili inozemstvo kako, veli, po cijenama tako i uslugama, odnosno kvaliteti.

  Ističe kako su usluge kod nas podcijenjene pa otuda ta razlika u cijenama.

  Arijana Krtić, koja živi i radi u Beču, kaže kako je znala u Mostar doći na dva dana samo radi tretmana lica.

  – Kvaliteta i stručno osoblje je to zbog čega tretmane lica i masaže radije obavim u Mostaru, a cijena je, naravno, dodatni plus – naglašava ova zadovoljna klijentica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,