Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu stupili u generalni štrajk

Preuzmite sliku

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu, u Bosni i Hercegovini, njih oko 5.000, stupili su jutros u generalni štrajk. Poslije niza polusatnih štrajkova upozorenja, zdravstveni radnici odlučili su da stupe u generalni štrajk jer njihov zahtjev o povećanju satnice za 30 konvertibilnih feninga Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila, javlja Anadolu Agency (AA).

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH, ističe da su se Vladi TK prvi put obratili u maju, a potom i u julu ove godine. Pošto, kako ističe Latifović, zahtjevi nisu ispunjeni, sindikat je donio odluku o stupanju u generalni štrajk.

 • S druge strane Vlada TK-a je od direktora javnih zdravstvenih ustanova zatražila da preduzmu korake kako bi se generalni štrajk zdravstvenih radnika sudski zabranio.

  U cijeloj priči, tvrdi Latifović, pacijenti u prvih sedam dana generalnog štrajka neće snositi posljedice, a u tom periodu očekuje se da će sindikat i radna grupa Vlade TK sjesti za pregovarački stol.

  “Upućujemo javni poziv premijeru Irfanu Halilagiću i pregovaračkom timu Vlade TK da nastavimo pregovore. Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo“, kaže Latifović.

  S druge strane iz Vlade TK su poručili:

  “S obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine.“

  Međutim, oko 5.000 članova Sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu su dužni poštovati odluke Štrajkačkog odbora i oni su jutros, shodno tome, stupili u generalni štrajk.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje