Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici sutra protestuju u Mostaru: Uvod u generalni štrajk

Preuzmite sliku

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona sutra u 10 sati stupaju u štrajk upozorenja. Uporedo s tim, 50-ak zdravstvenih radnika oragnizovat će i protestnu šetnju koja će završiti ispred zgrade Vlade HNK.

Kako je rekao predsjednik resornog sindikata radnika u zdravstvu Dalibor Vuković, na štrajk upozorenja su se odlučili jer godinu i po dana nemaju kolektivni ugovor. Kao direktno odgovorne smatraju ministra zdravstva HNK i Vladu HNK na čelu s premijerom.

“Pozivamo građane Mostara da nas podrže pljeskom sa svojih prozora. Pozivam i direktore zdrvatsvenih ustanova da pokažu hrabrost, izađu s nama i daju nam podršku ispred zgrade Vlade HNK u 10:15 sati”, rekao je Vuković.

Istakao je kako se “heroji u bijelom” susreću s brojnim problemima te da su jutros dobili informaciju da bi zdravstvene ustanove širom HNK za dva dana mogle ostati bez testova.

Predsjednik Nezavisnog sindikata bolnice Ivica Anić kazao je kako su probijeni svi rokovi za formiranje mirovnog vijeća te da su čak Vladu prijavili inspekciji zbog toga.

“Iako smo dobili spisak prošlo je više od 20 dana i vijeće nije formirano. Od resornog minsitra smo dobili jučer dopis da vijeće nije formirano jer se nismo izjasnili na ponudu, a oni su nam samo poslali zaključak ponude, ali ne i sadržaj. Mi ne znamo šta se tu nalazi iako smo tražili da nam dostave. Stoji da se špvećanje radi na osnovu koeficijenta i satanice 0,50 za jednu i 0,50 za drugu godinu, ali oni su dodali rečenicu gdje se spominje postotak što bi moglo značiti da će zdravstveni radnici dobiti koeficijent od 0,10 posto i sl”, rekao je Anić za N1.

Istakli su kako je ovo ujedno i najava za generalni štrajk ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje