Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici HNŽ-a stupili u generalni štrajk

Preuzmite sliku

Jutros u 8 sati 2600 članova sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji stupilo je u generalni štrajk koji će, kako su kazali, trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković, u 11. 30. sati planirana je i prosvjedna šetnja od zgrade Gimnazije do zgrade Vlade HNŽ-a gdje će se održati press konferencija.

On je napomenuo kako je svaka zdravstvena organizacija potpisala sa svojim menadžmentom sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka.

– Po tome sporazumu zbrinuti će biti svi hitni slučajevi i pacijenti kojima je na bilo koji način ugrožen život- dodao je Vuković.

Podsjećamo, tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih radnika HNŽ-a Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zaprimio je akt Vlade HNŽ-a, odnosno Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u kojem se dostavlja protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika i u kojem se kaže da se predviđa prekid štrajka, odnosno da sindikat ne može stupiti u štrajk dok pregovori traju.

Zdravstveni radnici smatraju da je takav odnos Vlade ucjenjivački jer, kako su kazali, početak pregovora zakazuju dan nakon najavljenog početka štrajka.

Istodobno, oni su Vladi ostavili rok do srijede u podne da sazove žurnu sjednicu mirovnoga vijeća u prostorijama resornoga ministarstva i da se pokuša iznaći dogovor.

U spomenutom terminu Vlada se oglasila priopćenjem za javnost u kojem je iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora, ali je ponovno kao datum početka pregovora odredila 11. prosinca ove godine.

Predstavnici sindikata zdravstva ranije su kazali kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNŽ-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje