Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog zloupotreba sa prijavama iz dijaspore: CIK BiH odbio upis skoro 28.000 glasova

Preuzmite sliku

Provjerite da li je vaša prijava odbijena na web stranici CIK BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 59. (hitnoj) sjednici održanoj 01.10.2020. godine donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH naći ukupno 101.771 birač. Ovaj izvod je CIK javno objavio na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka. Cilj objave je da birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Na istoj sjednici CIK BiH je donijeo i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 27.960 birača. Odluka će biti objavljena na web stranici, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite da li je vaša prijava odbijena”.

Žalbe na navedenu odluku, koja će večeras biti objavljena na web stranici CIK-a BiH, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem CIK-a BiH do subote, 03.10.2020. godine do 24 sata. Izuzetno, dokazi (izjave ovjerene kod nadležnog organa, akti nadležnih organa o adresi boravišta izvan BiH i dr.) kojim se osporava Odluka CIK-a BiH mogu se dostaviti najkasnije do ponedjeljka, 05.10.2020. godine do 16 sati, pod uslovom da je žalba dostavljena u roku.

Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese prijavapp@izbori.ba ili lično u sjedište CIK-a BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo. U subotu, 03.10.2020. godine u terminu od 08 do 16 sati u sjedištu CIK-a BiH će raditi služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi.

CIK BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH, da posjete web stranicu CIK-a BiH i provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, CIK BiH će dostaviti Tužilaštvu BiH.

Donešena je odluka o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH prema kojoj će biračka mjesta za Lokalne izbore 2020. godine biti otvorena u Ambasadi BiH u Beču, Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu, Generalnom konzulatu BiH u Münchenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Chicagu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,